İzmir Kemeraltı’nda antikacılık yapan İzmir Antikacılar Derneği Başkanı Cem Üsküp, maddi zorluklar nedeniyle birçok vatandaşın dedelerinin İstiklal Mücadelesi’nin simgesi madalya ve beratları sattığını söyledi.

Yapım malzemesi olarak maddi değeri olmayan madalyaların, manevi değerinin olduğunun altını çizen Üsküp, şunları söyledi:

“Maalesef günümüzün ekonomik gereği olsa gerek İstiklal Madalyası’na hak kazanmış şehit ve gazilerin torunları, maddi zorluktan ellerinden çıkarıyorlar. Özellikle ilk dönem verilen… 1920’de kanun çıktı, 1921’de tevdi edilmeye başlanan İstiklal Madalyaları, şeritleriyle ayrılır. Kırmızılar askerlere, yeşiller mebuslara, yeşil kırmızılar asker mebuslara, beyaz da cephe gerisine fayda göstermiş İstiklal Savaşı gazilerimize ve şehitlerimizin yakınlarına tevdi edilmiştir. Her bir madalya pirinçten mamuldür. Maden değeri yoktur. Ama bizler için, tabii ki manevi değeri ölçülmez, kıymetli sembollerdir. İstiklalimizin, özgürlüğümüzün, Milli Mücadele’nin sembolü olan bu kutsal emanetler, koleksiyoncular tarafından da rağbet görmekte. Ekonomik şartların getirdiği olumsuzluk, torunlarının bunları elden çıkarmasına sebep olmakta. Bizler de müzelere, özel koleksiyonlara ya da sergilerde yer alması için satın alıyoruz, aracılık ediyoruz. Biraz tabi buruk bir durum. Bir kesim sadece ekonomiden dolayı bunu elden çıkarırken koleksiyonculara yahut müzelere kazandırmak da yine kamusal bir görev bizler için.”

Madalyaların değerinin 100 bin liraya kadar çıkabildiğini belirten Üsküp, şöyle konuştu:

“Her madalya verilirken bunun yanında bir kime verildiğine dair belge olan beratlar da verilmekte. İlk dönem verilen beratlar Mustafa Kemal ıslak imzasını taşımakta. Bu da ayrı bir önem ve değer katmakta. Bu tip beratlar 100 bin liraya kadar ederlenebiliyor. Madalyalar da iki tiptir. Harf değerinde önceki madalyalar, eski Türkçe diye tabir ettiğimiz harflerle basılı olup bunlar 15-20 bin lira ederinde, 1928’den sonra verilen madalyalar da Latin harflidir. 10-15 bin lira bandında meraklısıyla buluşabilir. Onlarca sayıda bu şekilde başvuran yurttaşımız oldu. Bu dediğim rakamlar bir hayat kurtarmayacak, büyük bir sorun çözmeyecek. Ama mutlaka herkes için manevi değeri çok yüksektir. Demek ki o paralara ihtiyaç duyulduğu için elden çıkarıldığı görüşündeyim.”

Cumhuriyet’in kuruluşunun da simgelerinden olan madalya ve beratların, koleksiyonerler tarafından ilgi gördüğünü belirten Üksüp, şu ifadeleri kullandı:

Nasuh Mahruki'nin tutuklanma nedeni açıklandı Nasuh Mahruki'nin tutuklanma nedeni açıklandı

“Kimisinin işte dedesi, atası, buna hak kazanmış ama yıllar içinde yitip giden madalyalarını yerine koyup o günleri, atalarını yad etmek isteyen kimseler olduğu gibi madalyaların ya da Milli Mücadele’nin tüm objelerin koleksiyonunu yapan koleksiyonerler mevcut. Ayrıca çeşitli müzeler, sergilerde bu madalyadan edinip kendi koleksiyonlarını zenginleştirmek istiyorlar. Bu sebeple de bizlere başvuruyorlar.” (ANKA)

Editör: Habererk Haber Merkezi