Motosiklet ilk bakımında neler yapılır, ilk bakımı ne zaman yapılmalıdır, motosiklet kullanımında bakımın önemi nedir gibi birçok konu kullanıcılar tarafından merak edilir. Motosikletlerin ilk bakımlarının güvenli kullanım için 1000 kilometrede mutlaka yapılması gerekir. İlk bakımda:
-
Karbüratör ve bağlantıları
-
Gaz teli ve bağlantı elemanları
-
Akü, ön ve arka fren sistemleri
-
Gidon ve sehpa yayı
-
Triger kayışı
-
Lamba ve sinyaller
-
Benzin hortumu ve filtresinin temizliği
-
Somun ve cıvataların sıkılığının kontrolleri
-
Motor yağı değişimi
-
Hava filtresi ve süngerinin değişimi
Gibi kontroller ve değişimler yapılarak güvenli sürüş için önlemler alınır. Motorların markası, modeli veya kalitesi fark etmeksizin yetkili servislerde bakımlarının ihmal edilmeden yapılması, kullanıcı ve trafikteki diğer araçların can güvenliği açısından gereklidir.
Motosiklet Bakımlarında Yapılan İşlemler
Motosiklet bakımlarında yapılan işlemler markanın yetkili servislerinde özelliklerine uygun olan parça değişimleriyle yapılmalıdır. Periyodik bakımlarda eskiyen, aksayan ve sorun yaratan kısımlar tespit edilerek temizlik, kontrol, bakım ve parça değişimleri yapılır. Güvenli ve emniyetli sürüş için süspansiyon, egzoz ve hava filtreleri, debriyaj boşluğu, ampuller, somun, cıvata ve bujiler kontrol edilir. Debriyaj, soğutucu ve fren sıvıları tetkik edilerek eksikler tamamlanır.
Bazı parçaların kilometre bakımları beklenmeden durumuna ve süresine göre değiştirilmesi gerekir. Bakımlarda özel parçaların değişim süreleri belirtilir. Fren sıvısı ve hidrolik fren hortumu kullanım durumuna bağlı olarak kontrol edilerek, 3 veya maksimum 4 yılda bir değiştirilmesi gerekir. Kullanım durumuna göre her yıl fren, yağ ve buji değişimlerinin yapılması gerekir.
Motosiklet Bakımları Ne Sıklıkta Yapılmalıdır
Motosiklet bakımları ne sıklıkta yapılmalıdır sorusu kullanıcıların en çok merak ettiği konudur. Genel olarak emniyetli ve güvenli sürüş için motor bakımlarının her yıl düzenli olarak yapılması gerekir. Bu genel açıdan inceleme ve eksiklerin giderilmesi için yapılır. Marka ve modeline bağlı olarak periyodik bakımlar 1000 km, 2000 km, 4000 km, 6000 km ve 12.000 kilometrelerde ayrıca 2, 4, 6 veya 12 aylık marka ve modeline göre belirlenen özel bakımlar yapılabilir. Bakımlarda sadece aksaklıklar, parça, sıvı ve yağ değişimleri yapılmaz, motor ve hareketli parçaların temizlenmesi, motor içi bakımları, tüm sürüş ayarların yapılması ve bağlantı elemanlarının kontrolleri de yapılır.