Gazeteci Hicran Kıvanç, muhafazakâr kesimin Ekrem İmamoğlu'nun görevden alınması ve tutuklanma sürecine bakışını değerlendiriyor. 1990'lı yıllardaki başörtüsü eylemlerini hatırlatarak, o dönemde Beyazıt Meydanı'nda toplanan öğrencilerin "Zulme karşı direneceğiz" sloganlarıyla direniş sergilediğini, benzer şekilde 1998'de Recep Tayyip Erdoğan'ın görevden alınması sonrası Saraçhane'de kitlesel eylemler düzenlendiğini belirtiyor.

Kıvanç, muhafazakârların İmamoğlu'nun tutuklanmasına temkinli yaklaştığını, yargı sürecine odaklandığını söylüyor. Ancak ekonomik sorunlar, işsizlik ve işe alımlardaki söylentilerin mahallede daha çok konuşulduğunu, İmamoğlu'nun diploma iptali gibi konuların öncelik olmadığını ifade ediyor.

Başakşehir'de yaşayan Kıvanç, 2019 sonrası İBB'deki işten çıkarmalar ve yolsuzluk iddialarının rahatsızlık yarattığını, İmamoğlu'nun bu iddiaları reddederek soruşturmaları siyasi bulduğunu aktarıyor. Muhafazakâr iş insanları Ahmet Doruk ve Ferit Gündoğan, İBB'nin kent lokantaları gibi projelerini beğenseler de genel performansı zayıf buluyor. Doruk, Kadir Topbaş dönemine kıyasla hizmet eksikliği gördüğünü, Gündoğan ise artan su faturaları ve ulaşım sürelerinden yakınıyor.

Kıvanç, Saraçhane eylemlerinin Gezi olaylarını çağrıştırdığını, muhafazakârların bu nedenle tepki gösterdiğini söylüyor. Eylemlerdeki bazı sloganlar ve İslami hassasiyetlere saygısızlık iddiaları da eleştiriliyor. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ergun Yıldırım, muhafazakârların CHP'nin sokak çağrılarından ve yaşam tarzlarına yönelik tehdit algısından korktuğunu, sosyal medyadaki dışlayıcı söylemlerin bu kesimi birleştirdiğini belirtiyor. Boykot çağrıları ise muhafazakârlarca mantıksız ve zarar verici bulunuyor.

Gençler arasında kutuplaşma tartışmaları sürerken, Kıvanç ve Gündoğan, muhafazakâr ailelerde gençlerin sola kayabildiğini, ancak bu farklılıkların hoşgörüyle karşılandığını söylüyor. Doruk, iktidarın eğitim ve ekonomi gibi alanlarda eksiklikleri olduğunu kabul ederek, gençlerin geçmişle kıyas yapamamasından yakınıyor.

Kemalpaşa Belediyesi'nde Usulsüzlük Soruşturmasında 5 Gözaltı Kemalpaşa Belediyesi'nde Usulsüzlük Soruşturmasında 5 Gözaltı

Kaynak: BBC