Sanayi politikaları-II
Gazın evsel kullanımı dışındaki imkanlar hakkında sorular sorulup cevaplar aranmamasını tabii karşılamak gerekir, çünkü doğalgaz, ödediği faturalar nedeniyle, çok büyük bir nüfus kitlesini, doğrudan ilgilendirmektedir. Bakışımızı başka bir yöne doğru çevirdiğimizde gazın sadece yakıt olarak kullanılmasının ötesinde başta petrokimya sanayi olmak üzere çok ciddi sınai değeri olduğunu da görüyoruz. Ülkemiz gaz ve petrol zengini ülkelerden; kimyevi gübreden, kozmetik ve ilaç sanayi girdilerine, tıp, kimya ve boya sanayiinden, kolonya üretiminde kullanılan alkollere, hatta sigara üretiminde tatlandırıcılara kadar çeşitli kimyasallar ithal etmektedir. Bu türevlerin önde gelenlerinin başında dış ticaret dengesinde eksi bakiye vererek önemli bir yer tutan ahşap kompoizit levha üretiminde tutkal bileşenleri olarak kullanılan Metanol, Üre ve Melamin gelmektedir. İçten yanmalı motorlarda yakıt olarak da kullanılabilmesi nedeniyle izne tabi bir ürün olan methanol ithalatı için 115 firmaya ithalat izni verilmiştir.
Doğalgazdan Üretilebilecek Bazı Türev Ürünler
Doğal gaz, geçmişte petrol üretimi esnasında ortaya çıkan yararsız bir atık olarak görülüp kuyuların başında yakılarak uzaklaştırılırken, kullanım kolaylığı, ısıtmada kömüre alternatif olması ve petrokimya endüstrisinde ham madde olarak kullanılabilmesi ve boru hatlarının yaygınlaşmasıyla değerli ve stratejik bir ürün haline gelmiştir. Doğalgazın büyük kısmını metan gazı oluşturur ve bu nedenle doğalgaz CH4 ile gösterilir, bileşiminde Etan (C2H6), Propan (C3H8), Bütan (C4H10)’da bulunur. Çok yüksek uçuculuğa sahip olduğu gibi çok düşük ısılarda gazlaşa bilir ve yüksek basınç altında sıvılaştırılabilir. Ham petrolden üretilen pek çok türev ürün doğalgazdan da üretilebilir.
Doğalgazdan üretilebilecek ürünlerden biri, kompozit panel üretiminde kullanılan tutkalın en önemli girdisi olan metil alkol (CH4O) yani metanoldür. Metil Alkolü kaçak içki üretiminde kullanılması ve bu içkileri tüketenlerin zehirlenmesi ve hatta ölmesi nedeniyle sıklıkla duyarız. Çok az miktardaki metanol dahi canlı organizma için zehirdir, kalıcı yaralar, bozukluklar meydana getirir. 10 gram metanol içilirse optik sinirlere hasar verdiğinden körlüğe neden olur.
Ayrıca, her türlü kimyasal gübrenin ana hammaddesi olan amonyak (NH3) ve amonyaktan da sanayide ve tarımda kullanılan üre (CH4N2O) ve sınai melamin (C3H6N6) üretmek mümkündür. Bir türevi boya sanayiinde, bir türevi patlayıcı (plastik patlayıcılar) yapımında kullanılan pentaeritritol (C5H8N4O12) üretmek de mümkündür.
Ağaç Bazlı Kompozit Levha Üretiminde Kullanılan Kimyasallar
Doğalgazdan üretilebilecek sınai ürünlerden olan metanol, üre ve melamin kullanılarak üretilen tutkal (üreformaldehit) ağaç bazlı kompozit levha üretiminin ana girdilerindendir. Kompozit levha üretim maliyetinin % 40’ı odun ve % 30’u da tutkal, yani,165-170 Dolar civarında olan kompozit lif levha (MDF)maliyetinin 120 dolarlık kısmı bu iki kalemden oluşmaktadır. Ülkemizde toplam 8,0 milyon m3 MDF üretim kapasitesi olduğunu dikkate alırsak, odun ve tutkal için harcanan para 1 milyar Dolar, bir başka kompozit levha türü olan yonga levha üretim kapasitesinin 7 milyon m3 kapasitesi üzerinden harcanan para 500 milyon Dolar’dır. Beher m3 kompozit lif levha için 85 kilo ve beher kompozit yonga için 55 kilo tutkal kullanılması çerçevesinde sektörün 1,5 milyon ton kimyasal maddeye ihtiyaç duyulduğunu söyleyebiliriz. Kompozit levhanın kaplanması için emprenye edilmiş dekor kâğıtta ve kontrplak üretiminde kullanılan üre ve melamin/fenol formaldehit türevlerini de dikkate aldığımızda bu miktar 2,5 milyon tona çıkmaktadır.