NİTELİKLİ ÇOCUK YETİŞTİRMEK 1
Sevgili Habererk'in kıymetli okuyucuları, Ele almaya çalıştığım bu konunun muhtevası oldukça geniş.
Konu çok derin ve düşünülesi özelliklere sahip.
Bu sebeple bu önemli konuyu bir yazı dizisi halinde yazmayı uygun gördüm. Umarım siz kıymetli ülküdaşlarıma bir nebze de olsun faydam dokunur. "Niyelikli Çocuk Yetiştirmek " konusuna değinmeden önce, İNSAN kavramını ele almalıyız. İnsanın yaratılış gayesi nedir ?
Yaratılmışların en şereflisi olarak nitelendirilen insanın, dünyadaki görevi nedir ?
Melekten daha üstün, hayvandan daha aşağı olabilecek meşrepte yaratılmış olan insan ne gibi özelliklere sahip olmalıdır ?
Ademoğlunun dünyaya geliş gayesi; Allah'ın rızasına uygun yaşayarak, İlahi nizam içerisinde, kader çizgisi doğrultusunda Allah'a kul olarak yaşamasıdır. Hayatın tüm meşakkatlerine, sınav gözüyle bakarak bu çetin yolda başarı sağlayabilmesidir. İnsanın en önemli yaratılış gayelerinden biri "evlat yetiştirmek" tir. Bir hekimin hastasına ilaç verebilmesi, hastalığın teşhisine bağlıdır.
Nitelikli evlat yetiştirmek te : Çocuk nedir ?
Çocuğun özellikleri nelerdir ?
Çocuk yetiştirirken nelere dikkat edilmelidir ?
Sorularına cevap verebilmeyle başlar. Bir insanın en büyük sermayesi cemiyete hayırlı evlat yetiştirmesidir. Milletlerin en küçük numunesi ailelerdir.
Bir milletin özelliklerini milletin en çekirdek parçası olan ailelerden anlayabiliriz.
Ailenin ve neslin devamını da ailelerin göz bebeği olan çocuklar sağlar. Yani kaliteli yetişecek çocuk , kaliteli aile, kaliteli aile sağlam bir millet demektir. Halkalardan birinin kırık olması, tüm zincirin bozulması anlamına gelir. Çocuk aileyi, aileler milletleri oluşturuyorsa, çocuk bu zincirin olmazsa olmazıdır. Ailesi sağlam olan milletler çelik gibi dayanıklı olur. Ülkücü Türklük gurur ve şuuru İslam ahlak ve fazileti ile hayatına nisam veren, mefkureleri olan insan demektir. Ailelerin öncelikle Türk İslam Şuurunu ruhlarına sindirmiş ve bunu yaşantı şekline getirmiş olmaları gerekir.
Öze sirayet etmeyen hiçbir eylem davranış şekline dönüşemez. Çocuklar milli ve manevi özellikleri öncelikle bunlara sahip çıkan ve yaşayan anne ve babalarından alacaklardır. Unutmamak gerekir ki yapıp yaşayarak öğrenilen davranışlar asla unutulmaz. Örneğin bayrak sevgisini aşılamanın en önemli yollarından biri çocuğun bayrak ile ilgili bir eylemi gerçekleştirmesine bağlıdır.
Odasına astığı bir bayrak, bayrakla ilgili ezberlediği bir şiir, katıldığı bir yürüyüş yüz saatlik konuşmadan daha etkilidir çocukların minik ama dev gönlünde. Birçok aile çocuğunun dini hassasiyetlere sahip olmasını ister. Ama "İslamiyeti ne kadar yaşıyorum ?" diye sorgulamaz.
Mesela çocuğunun namaz alışkanlığına sahip olmasını isteyen bir ailenin yapacağının doğru ve kalıcı davranış, namaz kılarken seccadesinin yanına bir seccade de çocuğu için sermesidir. Dürüst bir evladımızın olmasını istiyorsak, onun mayasına attığımız tohumlara çok dikkat etmeliyiz.
Telefon çalınca çocuğunuza "Annem evde yok" dedirtirseniz, o çocuğa yalancılığı başta siz öğretmiş olursunuz. Velhasıl ne ekilirse o biçilir. Çocukların altı yaşına kadar şahsiyeti birçok anlamda oturmuş durumdadır. O hamura asli şeklini verecek olan sadece bizleriz.
Tüm Habererk'in ailesinin ve kıymetli ülküdaşlarımın mübarek Kurban Bayramını kutlar, esenlikler dilerim. Gönlünüz sevgiyle solsun. Yazı dizimizin ikinci bölümünde buluşmak ümidiyle...
Gökçe Kız