TÜİK eylül ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla birlikte, SSK ve Bağkur emeklileri için yeni zam hesaplamaları yapılmaya başlandı. Son üç aylık enflasyon verilerine göre, SSK ve Bağkur emeklileri şimdiden %8.92'lik bir zammı garantilemiş durumda.

Yeni yıl için hesaplamalar yapılırken, TÜİK tarafından ekim, kasım ve aralık aylarına ait enflasyon verileri bekleniyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, küresel ekonomi, enflasyon, para politikası stratejileri ve aldıkları kararların finansal piyasalara etkileri hakkında bilgi verdi. Karahan, Merkez Bankası'nın TÜİK ile aynı metodolojiyi kullanarak sahadan veri topladığını ve bir endeks hesapladığını belirtti.

Karahan, "Haziran ayında enflasyon %1.6 olarak gerçekleşti. Piyasa beklentisinin çok altında kaldı. Tarih göstergeleri de olumlu seyrediyordu. Ancak, enflasyon seviyesi yüksekken oynaklık da yüksek olur. Bu, dünyanın her yerinde böyledir. Aydan aya bazen yüksek, bazen düşük gelebilir. İki yönlü oynaklık olur" dedi.

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefi %38 olarak belirlenmişti. 2024 yılı için tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları ise %34 ve %42 olarak açıklandı. Piyasa katılımcılarının beklentileri de %40-42 civarında şekilleniyor.

Yıl sonu enflasyonu Merkez Bankası'nın %38'lik hedefine ulaşırsa, SSK ve Bağkur emeklilerinin zam oranı %10.63 olacak. Yıl sonu enflasyonu %40'a yaklaşırsa, emekli zam farkı %12.24 civarında şekillenecek. Ekonomim'de yer alan habere göre, yıl sonu enflasyonun hedefin üst bandı olan %42 civarında gerçekleşmesi halinde emekliler %13.9 zam alacak.

Enflasyon verileri emekliler için kritik önem taşıyor. Emekli maaşları her yıl ocak ve temmuz aylarında açıklanan geriye dönük 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. TÜİK tarafından 3 Ocak 2024'te açıklanan enflasyon verisine göre, memur ve memur emeklisinin maaşı yeni yılda %15 toplu sözleşme zammı dahil %49.25 oranında arttı. Aynı dönemde SSK ve Bağkur emeklilerinin zam oranı %37.57'de kalmıştı. Daha sonra yapılan düzenlemeyle 12 puanlık fark kapatılmış ve tüm emeklilere %49.25 zam yapılmıştı.

Kış hazırlıkları cep yakıyor: Turşunun maliyeti uçtu Kış hazırlıkları cep yakıyor: Turşunun maliyeti uçtu

3 Temmuz'da açıklanan 6 aylık enflasyon verisine göre, SSK ve Bağkur emeklileri %24.73, memurlar ve memur emeklileri ise enflasyon farkıyla %19.31 zam almıştı. Zamların üzerinden 3 ay geçti ve ortaya çıkan rakamlar yılbaşı zamlarına yönelik ipuçları vermeye başladı.

Temmuz ayında enflasyon %3.23, ağustosta %2.47, eylülde ise %2.97 olarak gerçekleşti. Böylece son 3 aylık kümülatif enflasyon %8.92 oldu. Buna göre, SSK ve Bağkur emeklileri şimdiden %8.92 zammı garantiledi.

Geri kalan 3 aylık sürede enflasyon her ay %2 gelirse, emeklinin zammı %15-16 civarında olacak. Aylık enflasyon 3 ay boyunca %1.5 gelirse, ocak zammı %14 seviyesinde gerçekleşecek.

Ocak ayında memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına %49.25 oranında zam yapılmıştı. Hükümet, emekliler arasındaki farkın kapatılması için SSK ve Bağkur emeklilerine de aynı oranda zam vermişti. Hesaplamalara göre, son temmuz zammıyla birlikte SSK ve Bağkur emekli maaşları yıllık kümülatif yaklaşık %86 oranında artmış oldu. Memur ve memur emekli maaşındaki artış da yaklaşık %78 seviyesinde kaldı.

Memur kesimine zam farkının oluşması için enflasyonun ikinci yarıda %10'luk barajı aşması gerekiyor. Aşan oranda fark, Ocak 2025'te geçerli olacak %5'lik toplu sözleşme zammına eklenecek. 3 aylık verilere ve beklentilere baktığımızda, kasımda açıklanacak ekim ayı enflasyonu ile %10'luk barajın aşılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Dolayısıyla, kasım ve aralık enflasyonuyla farkın ne kadar olacağı görülecek. Aylık enflasyonlar %2 olursa, bu kez fark %5-6 civarı olacak ve ocak zammı %10-11 seviyesinde gerçekleşecek.

Kaynak: Haber merkezi