Antalya Özel Okullar Birliği Sözcüsü ve ATSO 48. Eğitim Faaliyetleri Meslek Komitesi'nden meclis üyesi Kenan Çelik, 2024-2025 eğitim-öğretim dönemi için özel okul fiyatlarının ciddi oranda arttığını belirtti. Bu artışların yüzde 150'yi geçtiğini ifade eden Çelik, özellikle İstanbul'daki özel okulların ücretlerinin milyon TL'yi aştığını vurguladı.

Antalya ve Türkiye Genelindeki Durum

Antalya'da yerel özel okulların fiyatları 180-280 bin TL arasında değişirken, zincir okullarda bu rakam 280-500 bin TL aralığında. İstanbul'da ise bu fiyatlar daha da yüksek. Çelik, İstanbul'daki özel okul fiyatlarının Antalya'ya kıyasla en az yüzde 100 oranında daha pahalı olduğunu, İzmir'in Antalya ile benzer fiyat seviyelerinde olduğunu ve Ankara'nın ise yüzde 60 daha pahalı olduğunu belirtti. Diğer illerde, özellikle Konya, Kütahya ve Sivas gibi şehirlerde ise fiyatların Antalya'dan daha düşük olduğunu söyledi.

Özel Okulların Okullaşma Oranı ve Etkileyen Faktörler

Türkiye'de özel okulların okullaşma oranı, üç yıl öncesine kadar yüzde 17-18'lere kadar çıkmışken, COVID-19 salgını ve ardından yaşanan ekonomik zorluklar nedeniyle bu oran yüzde 11-12 seviyelerine düştü. Ancak Antalya'da, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle bu iki ülkeden gelen göçmenlerin etkisiyle özel okullara olan talepte artış yaşandı.

Velilere Tavsiyeler ve Uyarılar

Çelik, velilere özel okul seçimi yaparken dikkatli olmalarını ve sadece reklamlarla yetinmeyip okulları yerinde ziyaret etmelerini tavsiye etti. Ayrıca, yerel okulları ve kurucusunun eğitimci olduğu okulları tercih etmelerini önerdi.

Borsa İstanbul’da zorlanmanın perde arkası Borsa İstanbul’da zorlanmanın perde arkası

Eğitim Maliyetleri

Özel okullarda eğitim-öğretim, yemek, genel giderler, kıyafet, ek yayınlar ve servis gibi birçok farklı gider kalemi bulunuyor. Özellikle büyük şehirlerdeki yüksek yaşam maliyetleri, bu giderlerin artmasında önemli bir faktör. Antalya'da 2024-2025 dönemi için belirlenen fiyatlar; eğitim-öğretim için 130 bin TL-280 bin TL, yemek için 80 bin TL-200 bin TL, genel giderler için 20 bin TL-60 bin TL, kıyafet için 20 bin TL-60 bin TL ve ek yayınlar için 25 bin TL-75 bin TL arasında değişiyor. Servis ücretleri ise bu yıl belirlenecek.

Editör: Habererk Com