Referandum Soruları

Abone Ol

Bir taraf CB suç işlerse  yargılanır, diğer taraf yargılanmaz diyor,hangisi doğru?

-Şimdiye kadar Cumhurbaşkanları suç işlediğinde 55 milletvekili ile soruşturma açılması istenebiliyor,basit çoğunlukla (139 bile olabilir) soruşturma açılabiliyor,276 milletvekili ile Yüce Divan'a sevk edilebiliyordu. Referandumda evet çıkarsa bundan böyle 301 milletvekili ile soruşturma açılması istenebilecek, 360 milletvekili ile soruşturma açılmasına karar  verilebilecek,400 milletvekili ile de ancak Yüce Divan'a gönderilebilecek.Meclisin çoğunluğunun iktidar partisinden olacağı düşünülürse kağıt üstünde var gibi görünen yargılanabilme imkanı aslında yoktur.Daha kötüsü  Cumhurbaşkanının görevi dışında kalan suçlardan da aynı prosedüre tabi tutulmasıdır. Yani bir CB hırsızlık yapsa,rüşvet alsa,adam öldürse hatta katliam emri verse onu yargılayabilmeniz ancak 400 milletvekilini bir araya getirmenize bağlı. Bundan kötüsü var mı var, bu suçları işleyen bir CB görevi bıraktıktan sonra da yine ancak 400 vekilin oyuyla Yüce Divan'a gönderilebilecek.

Evet'i savunanlar CB kararnamesi ile yürütme hızlanacak,piyasalara daha çabuk tepki verecek diyorlar doğru mu?

-Başkanlık sistemleri ile ilgili en önemli iddialardan biri icrayı hızlandırmasıdır. CB kararnameleri ile mecliste aylar süren kanun çıkarma süreçleri yaşanmadan kararlar alınacak deniyor.CB kararnameleri ile icranın hızlanacağı doğru ama parlamenter sistemde benzer enstrümanların bulunmadığı yanlış. Zira, parlamenter sistemlerde bakanlar kuruluna verilen Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi aynı maksada matuftur. Bu yeki ile geçmişte, gecikmesinde sakınca olan konularda bir çok kararname çıkarılmış daha sonra meclisin onayına sunulmuştur. Şimdi de CB kararnameleri meclise sunulacak aynı prosedür takip edilecektir. Dolayısıyla Başkanlık sistemi parlamenter sisteme göre daha hızlı icra kabiliyetine haiz değildir.

Evet çıksın diye neredeyse İslam dini bir seçim broşürü haline getirildi.Şu İslam'a uygun bu İslam'a ters diyebilir miyiz?

-Diyemeyiz. İslam'a ters olan yüce dinimizin böyle pervasızca kullanılması,hasis menfaatlerin bir aracı haline getirilmesidir. En kötü tüccar din tüccarıdır. Hırsızlık yapan Kızım da olsa cezasını çekecek diyen bir din, hiç bir hukuki denetime tabi olmayan bir tek adam düzenine evet diyebilir mi? Bu en başta İslam'a bühtandır. Evet diyenin de hayır diyenin de ahlaki ve hukuki açıdan oyu aynı değerdedir.

Yeni sistemde CB'na eyalet kurma yetkisi verildiği doğru mu?

-Doğru,Anayasanın 125. maddesinde yapılan değişiklikle  CB'na yeni kamu tüzelkişilikleri kurma,birleştirme hakkı verildi. Kamu tüzelkişilikleri şehirler,kasabalardır. Yani CB isterse şehirleri birleştirip yeni birimler ihdas edebilecek. Bu,bütün hukuki metinlerde eyaletleşme,bölgeleşme,vatan toprağı içinde yeni sınırlar inşa etmektir.

Böyle bir yetkinin verilmesi,kullanılacağı anlamına gelir mi?

-Anayasalar devletin omurgasıdır. Oraya derç edilen hiç bir madde,hiç bir hüküm kağıt üzerinde kalsın diye konulmaz. Bir yetki veriliyorsa kullanılmak içindir. Kaldı ki bir çok danışmanın bu yönde beyanları toplumu şimdiden bu işe hazırlama maksadı taşıyor. Bir şeyi konuşmaya başlamak, o şeyin   zeminini hazırlamak içindir.

Ama ısrarla tek millet vurgusu yapılıyor? Tek millet dedikten sonra bu nasıl olacak?

Dolmabahçe'de masaya oturduklarında da -tek millet-diyorlardı. Tek millet demekle tek millet olunmuyor. Onun icaplarının,gereklerinin yerine getirilmesi lazım. Bir milletin adını koymamak bile aslında tek millet sözünün temelsiz ve gayri samimi olduğunu anlatmaya yeter. Tek milletse niye bu milletin adını koymaktan kaçınıyorsunuz? İtiraz eden, bu adı istemiyoruz diyen yoksa bu  çekingenlik niye? İsimlendirmemek o isme bir itirazın varlığına delalettir.Bir itiraz varsa demek ki tek millet olduğumuzu kabullenmeyenler var.İsim koymazsanız bütün diller, bütün etnisitelerin talepleri meşru hale gelir. Biri Ermenice mi istiyor okutacaksınız,çünkü devlet Türkün devleti değil,adsız bir devlette her etnisite bir millet olur. Osmanlı dünyanın milli devletlere gittiğini gördü devleti merkezileştirdi. Şimdi Osmanlı'yı taklit adı altında Osmanlı'nın vaz geçtiğini yapmaya çalışıyorlar.

Yani evet dersek bunlara mı evet demiş olacağız?

-Daha bir çok şeye evet diyeceğiz onları da sonraki yazıya bırakalım...