Foreign Policy'de "Türkiye Ukrayna'ya Soğuk Savaş Dönemi Misket Bombaları Gönderiyor" başlığı ile çıkan makalede,"Türkiye'nin 2022'nin sonlarında Ukrayna'ya, Rus tanklarının imhası için ABD tasarımı, topçu ateşlemeli bir tür misket bombası gönderdiği" ileri sürüldü.

Habere çifte yalanlama geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov haberin güvenilir olmadığını söyledi ve “Karşılıklı olarak en zor problemleri müzakereye hazırlıklı olan ortaklık ilişkileri Türkiye ile bizi birleştiriyor." ifadesini kullandı.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vsyl Bodnar, haberi Türkiye ve Ukrayna ilişkilerinin altını oymak için yapılmış olarak nitelendirdi. “Amaç, iki ülkeyi kötü göstermek” dedi. Bodnar, haberin Rus propagandası olduğunu söyleyerek “Doğru değil, asla kabul etmiyoruz” ifadesini kullandı.

Türkiye Ukrayna’dan dünyaya tahıl sevkiyatı için Ukrayna-Rusya arasındaki tahıl koridoru anlaşmasında ön ayak olmuş, Ukrayna'nın ve Rusya’nın savaş esirlerini ülkelerine iade etmesi için ise Ankara’nın kapılarını açmıştı. Büyükelçi Bodnar, bu anlaşmalara da değinerek Türkiye'nin önemli bir rolü olduğunu kaydetti.

Moskova durumu izlediğini açıkladı ancak bu ve benzeri haberlerin gerçekliğini doğrulamanın zor olduğunu belirtti. Bununla birlikte Ankara hem Moskova'ya hem de Kiev'e arabuluculuk hizmeti vermeye devam ediyor. En son girişimlerden biri, Ukrayna'daki savaş bölgesinden yaralıları taşımak için insani koridorlar oluşturma fikriydi.

Bu tutum Rusya menşeli Kommersant tarafından "Türkiye'nin iki taraflı oynadığı" şeklinde yorumlandı.

110 ülkenin taraf olduğu uluslararası sözleşmeyle yasaklanan misket bombaları etki alanı nedeniyle sadece askeri hedefleri değil, sivil nüfusu da vurmasıyla biliniyor. Oslo Sözleşmesi'ne imzacı devletler, bu silahları kullanmanın savaş suçu olduğunu beyan etmişti.

Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü'nden Doç. Dr. Pavel Şlıkov, yayın organına verdiği demeçte olayı şöyle yorumladı:

"Böylece bir yandan Rusya ile ilişkilerini aktif olarak geliştirirken diğer yandan Ukrayna'ya desteğini sürdürüyor. Şu anda Türkiye'nin Rusya'nın ticaret ortakları arasında Çin'den sonra ikinci sıraya [Türkiye'nin] nasıl girdiğini gözlemliyoruz. Resmi istatistiklerin olmaması nedeniyle tahmini ciro 70 milyar doları aşıyor. Ve şüphesiz artan ciro ile tüm Türkiye ekonomisinin kolları Rusya ile güçlenen ilişkilerden faydalanacaktır."