Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez'in vefatıyla, Saadet Partisi'nin Meclis'te 20 milletvekiliyle kurduğu ortak grup, Gelecek Partisi ile birlikte, düştü.

Bu durum, CHP'nin Saadet Partisi'ne bir milletvekili emanet etmesine neden oldu. Bu hamle, hem Gelecek Partisi'ni hem de CHP içindeki bazı isimleri rahatsız etti.

CHP, geçmişte de milletvekili pazarlığına girmişti. 1977 yılında Güneş Motel Olayı'nda, AP ve MSP'nin kurduğu hükümeti devirmek için, CHP, 11 bağımsız milletvekilini kendi saflarına çekmişti. 2018 yılında ise, İYİ Parti'nin seçime girebilmesi için, CHP, 15 milletvekilini İYİ Parti'ye geçici olarak vermişti. Son seçimlerde de, CHP, Cumhurbaşkanlığı seçiminde rakip adaylara destek vermek için, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'ne toplam 39 milletvekili kontenjanı ayırmıştı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Özel, Saadet Partisi'ne milletvekili verilmesinin gerekçesini, "demokrasi dayanışması" olarak açıkladı.

Özel, "Tüm muhalefet partilerinin birer milletvekili ile bir demokrasi dayanışması yapmasını önerdik. Partiler bu kararı alamadılar. Ali Fazıl Kasap, grubumuz adına bir fedakarlık yaptı." dedi.

Kasap da, partisinden istifa ederek Saadet Partisi'ne katıldığını ve Özel'e teşekkür ettiğini söyledi. Ancak bu karar, Saadet Partisi ile birlikte Meclis'te grup kuran Gelecek Partisi'ni memnun etmedi. Gelecek Partisi'nden üç milletvekilinin, CHP'li vekilin katılımına tepki gösterdiği iddia edildi.

Gelecek Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin ise, bu durumu "Saadet Partisi'nin tasarrufu" olarak nitelendirdi ve "Bu katılım ile Saadet-Gelecek Grubu faaliyetine devam edecek." dedi.

CHP içinde de emanet milletvekili konusu tartışma yarattı. CHP eski milletvekili Barış Yarkadaş, Özgür Özel'i eleştirdi.
Yarkadaş, "Özgür Özel, bu transferin gerekçesini 'Saadet - Gelecek grup olma ve kürsü hakkını kaybetmesin diye bunu yaptık' diyerek açıkladı. Saadet ve Gelecek'in kürsü hakkı bu kadar önemliyse CHP'nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu döneminde verilen kontenjanlara kurultayda neden tepki gösterdiniz? Üstelik o kontenjanlar verilirken hepinizin onayı vardı." dedi.

Özgür Özel, Büyük Kurultay'dan önce, eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu DEVA, Gelecek ve Saadet partilerine verilen 39 milletvekili hakkında eleştirmişti.

Özgür Özel, "Müzakereye dayalı pazarlıklarla, bu partinin evlatlarının hak ettiği sıraları, yüzde 0.1'lik yüzde 0.7'lik partilere verip, 39 milletvekilini CHP'den alıp kimseye veremezsin" demişti.

Kurtulmuş ve Mickoski'den Önemli Görüşme Kurtulmuş ve Mickoski'den Önemli Görüşme

Bu arada, 14 Mayıs'ta seçilen 600 milletvekilinden 53'ü, partisinden istifa etti, 1'i ise ihraç edildi.

7 ay önce CHP listesinden Meclis'e giren 38 vekilden 15'i DEVA'ya, 10'u Gelecek Partisi'ne, 10'u Saadet Partisi'ne, 3'ü Demokrat Parti'ye katıldı; 1 CHP'li de İYİ Parti'ye geçti.

AKP'den Meclis'e giren 4 vekil Hüda-Par'a, istifa eden DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ise kendi partisini temsil ediyor.
Yeşil Sol Parti listelerinden seçime giren iki vekil istifa ederek EMEP'e; 2 vekil de Demokratik Bölgeler Partisi'ne katıldı.
Parti içi krizler de istifa getirdi. İYİ Parti'den 4 vekil partisinden ayrıldı; 1'i de ihraç edildi.

İYİ Parti'nin milletvekili sayısı 39'a düştü. MHP'den istifa eden tek milletvekili ise Saffet Sancaklı oldu.