Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2023 yılı itibarıyla dünyanın en büyük 100 savunma şirketinin satış verilerini açıkladı. Bu yıl savunma sektöründeki toplam silah ve askeri hizmet satışları, geçen yıla göre yüzde 4,2 artarak 632 milyar dolara yükseldi. Bu artış, tedarik zinciri aksaklıkları ve maliyetlerdeki artışın etkisini azaltarak gerçekleşti.

Rapora göre, Ukrayna ve Gazze'deki çatışmalar ile Asya'daki gerilimler sebebiyle silah gelirlerinde genel bir artış gözlemlendi. ABD merkezli şirketler listenin üst sıralarını domine ederken, 2018 yılından bu yana ilk 5 firmanın tamamı Lockheed Martin, RTX (eski adı Raytheon Technologies), Northrop Grumman, Boeing ve General Dynamics gibi büyük Amerikan şirketlerinden oluştu.

Dünya genelinde 41 adet ABD'li firma, toplam 317 milyar dolarlık silah satışı gerçekleştirerek bütün satışların yüzde 50'sini tek başına karşıladı. Öte yandan, 9 adet Çinli firma da satışlarını artırarak toplam 103 milyar dolara ulaşarak küresel satışların yüzde 16'sını elinde bulunduruyor. Ayrıca, Avrupa'dan 27 firma ve 2 Rus şirketi listeye girdi.

Akkuyu NGS'de 4'üncü ünite reaktör şaftı montajı tamamlandı Akkuyu NGS'de 4'üncü ünite reaktör şaftı montajı tamamlandı

Türk savunma sanayisi ise bu yıl önemli bir başarıya imza atarak SIPRI’nin en çok silah ve askeri hizmet satışı yapanlar listesine 3 firma ile girdi. ASELSAN 54, Baykar 69 ve Türk Havacılık Uzay Sanayii 78. sırada yer aldı. Türk şirketlerinin toplam gelirlerinin, 2022'ye göre yüzde 24 artarak 6 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Bu artışta, Türkiye'nin uzun süredir savunma sanayisinde kendine yeter hale gelme hedefinin etkisi olduğu vurgulandı.

Baykar, insansız hava araçları (İHA) üretimiyle dikkat çekerken, ihracatın şirketin gelirlerinin yüzde 90'ını oluşturduğu ifade edildi. TUSAŞ’ın gelirleri ise yüzde 45 artarak 1,7 milyar dolara, ASELSAN’ın satışları ise yüzde 12 artışla 2,4 milyar dolara ulaştı. Raporda, Türkiye'nin yerli silah üretimindeki kararlılığının bu büyümeyi desteklediği kaydedildi.