Susam tohumu, insanlığın bildiği en eski yağlı tohum olarak kabul edilir. Tutankhamun'un mezarında bulunan susam tohumları Mısırlılar tarafından sık sık kullanılmıştı. M.Ö. Mısırlılar ona iyileştirici, güç verici, erkekliği artırıcı etkiler atfetmişler ve buna sesem adını vermişlerdir.
SUSAMIN FAYDALARI
Susam yüksek kaliteli protein içerir, bu protein kasların korunmasına ve gelişmesine yardımcı olur.
Magnezyum mineralini içerdiğinden kan basıncını düşürmeye yardımcıdır.
Yapılan çalışmalarda susam yağının diyabeti önleyebildiği ve diyabet hastalarında görülen plazma glikozunu düzenlemeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Kolesterol üretimini engelleyen fitosteroller içerir.
Yüksek lif içeriği bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcıdır.
Susam yüksek oranda çinko içerir. Bu özelliği ile kolajen üretimine destek olur. Cilde elastikiyet kazandıran susam, hasar gören hücreleri ve vücut dokularını da onarır.
Susam yağı düzenli kullanıldığında cilt kanseri riskini azaltabilir.
Sesamol adı verilen antioksidan ve iltihap karşıtı bileşik sayesinde aterosklerotik lezyonları önleyerek kalp sağlığına fayda sağlar.
Susam stres giderici mineraller olarak bilinen kalsiyum ve magnezyum içerir. Ayrıca sakinleştirici vitaminler de içermektedir. Bu sayede ruh halini iyileştirir, ağrıları azaltır ve derin bir uyku çekmenize yardımcı olur.
Siyah susam demir bakımından çok zengindir. Halsizliği ve kansızlığı olan kişilere siyah susam önerilir.
Eklem, kemik ve kan damarlarının güçlenmesine destek olur.
Sağlıklı karaciğer fonksiyonunun devamlılığını sağlar, alkolün olumsuz etkisini azaltır.
FAYDALARININ YANINDA SUSAM FAZLA TÜKETİLİRSE ZARARLI HALE GELEBİLİR!
Fazla miktarda kullanımı tansiyon veya kan şekeri düşüklüğüne sebebiyet verebilir. Susam yüksek oranda lif içerir, iyi huylu anastomoz darlığı olan kişilerde bağırsak tıkanması riskini artırabilir. Hamileyken veya emzirirken susam kullanımın güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur. Alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
TUTANKHAMUN KİMDİR?
(MÖ 1342 – MÖ 1325) Tutankhamun veya Tutankamon, Mısır tarihinin Yeni Krallığı sırasında 18. hanedanlığın sonunda, kraliyet ailesinin sonuncu lideri olan ve MÖ 1332 – MÖ 1323 yılları arasında hüküm sürmüş Mısır firavunu. Babası, KV55 mezarında mumyalanmış olarak bulunan firavun Akhenaton'du. Annesi, DNA testi yoluyla KV35'te bulunan Genç Kadın olarak anılan ve mumyalanmış olarak bulunan babasının üvey kız kardeşidir.