Sivrisinekler korkulu rüyamız olmaya başladı. Öyle bir hastalık ki kemiklerinize kadar hissediyorsunuz. Tekrar bir pandemi gelmesi olası mı acaba? İşte o detaylara hep birlikte bakalım…

Dang humması, sivrisineklerden bulaşan dang virüsü kaynaklı bir enfeksiyon olarak biliniyor. İnsanların kemikleri kırılır gibi şiddetli ağrı çekmesine neden olduğu için, Dang humması “kırık kemik humması” olarak da bilinir. Bu hastalık nasıl bulaşıyor, belirtileri nelerdir?

Dang Humması (Dengue ateşi), sivrisineklerin (Aedes cinsi sivrisineklerin özellikle Aedes aegypti ve Aedes albopictus) ısırması sonucu insanlara bulaşır. Dünyanın tropikal bölgelerinde özellikle Asya, Afrika, Pasifik Adaları, Karayipler, Orta ve Güney Amerika'da yaygındır. İklim değişikliği ve seyahatlerle birlikte küresel olarak yayılma riski artmaktadır.

Bangladeş’te sivrisinekten bulaşan dang hummasından en az 303 kişinin öldüğü açıklayan yetkililer, hastalığın pandemiye dönüşebileceği konusunda korktuklarını ve halkı uyarmak istediklerini söyledi.

Dang Humması Belirtileri;

-Enfekte sinek ısırığı (Adeas cinsi sivrisinek ısırığı)

-Yüksek ateş

-Yüksek ateş sonucu insan kanında rastlanan dang humması örnekleri

-Şiddetli kemik ağrısı

-Ciltte döküntü

Dang Humması Nasıl Bulaşır?

Aedes cinsi sivrisinekler tarafından taşınır ve bulaştırılır. Aedes türü sivrisinekler (Ae. Aegypti veya Ae. Albopictus) dang , zika, chikungunya ve diğer virüsleri de bulaştıran enfekte olmuş ısırığı ile insanlara bulaşır. Bu sivrisinek temiz su kaynaklarını tercih ettiğinden evlerde su basmaları, kanalizasyon boruları gibi yerler bu türün yerleşimi için ideal yerlerdir. Bu sivrisinekler genellikle kovalar, hayvan kapları, çiçek saksıları ve vazolar gibi durgun su tutan kaplara yumurta bırakırlar. Nadiren, kan nakli, organ nakli veya iğne yaralanması yoluyla da virüs yayılabilir.

(Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi)