AKP, sokak hayvanlarına yönelik yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Bu düzenleme, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasını içeriyor ve hem vatandaşlar hem de muhalefet tarafından eleştiriliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan çalışmalar, sokak hayvanlarının "hayati tehlike" oluşturduğu iddiasıyla yürütülüyor. Meclis'e sunulması beklenen yasa teklifi, sokak köpeklerinin "uyutulmasını" öngörüyor.

2021'de yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu, evcil hayvanlara çip takılmasını ve terk edenlere yaptırımlar getirilmesini içeriyordu. Ancak sokak hayvanlarının uyutulması fikri, kamuoyunun ve sivil toplumun muhalefetiyle karşılaşmıştı. AKP, sokak köpeklerinin saldırılarından mağdur olan vatandaşların sayısındaki artışı gerekçe göstererek, "uyutma" seçeneğini içeren bir yasa teklifini Meclis'e getirmeyi planlıyor.

Yasa teklifine göre, başıboş hayvanlar öncelikle sahiplendirilmeye çalışılacak. Sahiplendirilmeyen köpekler, 30 gün sonunda uyutulacak. AKP'nin bu konudaki çalışmaları, İngiltere'deki benzer bir düzenlemeye dayanıyor.

Parti içinde ve dışında bölünmelere ve tepkilere neden olan bu tasarı, bazı AKP kurmayları tarafından maliyet ve koordinasyon sorunları nedeniyle desteklenirken, diğerleri tarafından çözüm olarak görülmüyor. AKP Adana Milletvekili Ahmet Zembilci, yasa tasarısına destek verirken, vatandaşların güvenliği için bu önlemlerin alınması gerektiğini savunuyor. Eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise "uyutma" dahil tüm teklifleri desteklediğini belirtiyor.

AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, toplumun sesine kulak verdiklerini ve herkesin kabul edebileceği bir çözüme ulaşmayı amaçladıklarını ifade ediyor. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, toplumda "zıt talepler" olduğunu ve teklifin Meclis'e sunulmasının planlandığını açıklıyor.

Dünya genelinde sokak hayvanlarına yönelik farklı yaklaşımlar bulunuyor. İngiltere'de sahiplenilmeyen köpekler uyutulurken, Birleşik Krallık'ta mikro çip takma ve raporlama zorunluluğu var. Çin'de sokak kedileri için özel oyun ve beslenme alanları sağlanıyor. Rusya'da daha insani politikalar benimsenirken, İspanya'da hayvanların uygun bakımı sağlanıyor. Almanya'da ise ötenazi ciddi hastalıklar dışında yasaklanmış durumda olduğu görülüyor.