İzmir Balçova ilçesindeki kent ormanında sokak köpeklerinin saldırısında yaralanan avukat Selman Eke, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne maddi ve manevi tazminat davası açtı. Mahkeme, belediyelerin görevinin, sokak köpeklerinin gerekli bakım ve kontrollerini yaptıktan sonra alındıkları ortama bırakılmaları ile sona ermediğini belirtti ve Eke'yi haklı bularak, 15 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
Olay, 11 Mart 2021 yılında Balçova Kent Ormanı'nda meydana geldi. Spor yaparken avukat Selman Eke, 5-6 sokak köpeğinin saldırısına uğradı. Eke, kolundan ve bacağından yaralanırken montu, telefonu ve pantolonu da zarar gördü. Köpek saldırısını İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğuna bağlayan Eke, şikayetçi oldu ve ihtarname çekti. İhtarnameye cevap alamayan Eke, ardından İzmir İdare Mahkemesi'ne başvurarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni dava etti. Eke, davalı idarenin hizmet kusuru olduğunu savunarak 10 bin lira maddi ve 15 bin lira manevi tazminat talebinde bulundu.
İzmir 5'inci İdare Mahkemesi'nde görülen davada İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin avukatı, idarenin kusurunun olmadığını ve davacının aşırı taleplerde bulunduğunu iddia etti.
Mahkeme dosyayı inceledikten sonra, mevzuat hükümlerinde sahipsiz hayvanların gerekli bakım ve kontrolleri yapıldıktan sonra alındıkları ortama bırakılmaları ve kendi doğal ortamlarında yaşamalarının sağlanmasının öngörüldüğünü, ancak yerleşim merkezlerinde veya bu merkezlerin yakınında toplu halde yaşayan sokak köpeklerinin doğal bir ortam olarak kabul edilemeyeceğini, çünkü evsel atıklarla beslendiklerini ve her zaman yiyecek bulamama riski taşıdıklarını belirtti. Bu nedenle mahkeme, belediyelerin görevinin, sokak köpeklerinin gerekli bakım ve kontrollerini yapmanın ötesinde bu hayvanları toplu bir şekilde kontrol altına almak ve başıboş dolaşmalarını engellemek olduğuna karar verdi.
Mahkeme ayrıca, davacının köpek saldırısı sonucunda yaralandığını ve bu olayın idarenin sorumluluğunda olduğunu kabul etti. İdarenin kamusal alanlarda güvenliği sağlama görevini gereği gibi yerine getirmediğini ve hizmet kusurunun bulunduğunu belirledi. Eke'nin maddi tazminat isteğini değerlendiren mahkeme, idarenin hizmet kusuru nedeniyle davacının maddi zararlarından sorumlu olduğunu ancak telefonun tamir edildikten sonra fatura sunulmadığını belirttiği için maddi tazminat istemini reddetti.
Mahkeme, ayrıca idarenin mevzuata uygun şekilde saldırgan sokak hayvanlarını toplamadığını ve bu nedenle Eke'nin manevi zarara uğradığını kabul etti. Bu nedenle İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 15 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi.
Selman Eke, bu kararı değerlendirerek, "O gün orada bir çocuk olsaydı, sonuç çok daha kötü olabilirdi. Bu davayı, başkalarının benzer durumlarla karşılaşmasını önlemek ve belediyenin sorumluluklarını yerine getirmesini sağlamak amacıyla açtım." dedi.