HABERERK/ÖZEL HABER
Türkiye'de seçim yaklaşıyor.Seçim tarihinin netleşmeye başladığı şu günlerde siyasi partilerin vaadleri de önemini artırmış durumda.Ekonomi ve sığınmacılar meselesi bu vaadlerin başında geliyor.Sığınmacıların geri gönderilişi neredeyse tüm partilerin vaadleri arasında yer alıyor.Suriyeliler Suriye'nin yaşanamaz bir yer olduğunu,orada kimsenin mutlu olmadığını ve geri dönmek istemediklerini belirtiyorlar.Kemal Canbolat ise sosyal medya hesabından Suriye'nin hiç de anlatıldığı gibi olmadığını gözler önüne seriyor.
Kemal Canbolat'ı Türkiye'de basketbola ilgisi olanlar belki çok daha öncesinden biliyor olabilir.Ancak Kemal Canbolat'ı Aralık ayında Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy ile yaptığı söyleşiden tanıdı çoğu insan.Kemal Canbolat bu söyleşide neden Suriye'yi seçtiğini,transfer sürecini ve asıl önemli olan konu Suriye'de sosyal hayatı anlattı.
Suriye macerası nasıl başladı?
“Yaklaşık 2 yıl önce sosyal medya üzerinden 'Suriye milli takımında oynamak ister misin?' diye birkaç mesaj aldım. Başlangıçta arkadaşlarımın şaka yaptığını zannettim, birisi benimle dalga mı geçiyor acaba diye düşündüm. Yazan arkadaş çok nazik ve güzel bir şekilde yazdı. Ben de 'bir konuşayım' dedim. İlk konuşmadan sonra iş bir anda ciddiye bindi ve Suriye Basketbol Federasyonu, Türkiye Basketbol Federasyonu'yla iletişime geçti. Benim Suriye milli takımında oynamam için izin istendi. Sonra onlar da bana ulaştı ve yaptığım görüşmelerden sonra teklifi kabul ettim.
Hem Suriye hem başka ülkelerde takımla birlikte maçlara çıktım. Bu yıl buradaki kulüplerden teklif almaya başladım. Şansımı bu yıl Suriye'de denemek istedim. Yaklaşık 2 aydır Şam’da yaşıyorum. Buranın en eski ve en büyük taraftar kitlesine sahip kulüplerinden biri olan Al-Wehdat takımında oynuyorum şu an.”
Herkesin asıl merak ettiği şeylerin başında ise Şam ve Suriye'de sosyal hayatın nasıl olduğuna dair.Canbolat Suriye'de sosyal hayatı şöyle anlatıyr;
"Yaşam tamamen normal. Özellikle Şam’da sosyal hayat gerçekten çok üst seviyede. İnsanlar her daim sokaktalar. Restoranlar, kafeler hınca hınç dolu. İnsanlar artık hayatlarını yaşıyorlar. Geçmişte olan savaş ya da ekonomik krizle ilgili şeylerden çok etkilenmiyorlar diyebilirim, etkilenseler de artık bunu umursamıyorlar, yaşamlarına devam ediyorlar, gayet normal bir hayat var Suriye’de."
Sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflarla da Suriye'de hayatın ne kadar normal olduğu görülüyor.Örneğin bu fotoğrafta Şam'daki Hamidiye Çarşısı'nın ne kadar kalabalık olduğu görülüyor.
Kadınlar ise diğer Ortadoğu ülkelerinden daha rahatlar.Canbolat paylaştığı bir fotoğrafa şu notu ekledi; ''Suriyede de konkenci kokoş teyzeler var her haftasonu takılmaya gelirler bizim buraya''.
Türkiye ile barış istiyorlar
''Türküm dediğimde 'başım gözüm üstüne' diyorlar Arapça. İnsanlar gayet kibarlar, nazikler. Hatta buradaki insanların çoğu yaşanan ekonomik krizden dolayı Türkiye’yle barış yapılmasını çok istiyorlar. Ben de bunun olmasını, iki devletin barış içinde yaşamasını, sorunlarının çözülmesini ciddi anlamda temenni ediyorum. Buradaki insanların çoğu da bunu istiyorlar. Kendi yaşam seviyelerini de daha iyi hale gelmesi için."
Şam daha güvenli
''Suriye’ye geldiğinizde özellikle Şam’da Beyrut'tan daha güvende hissedebilirsiniz. Çünkü burada neyin ne olduğu çok belli. Savaş sonrası çok fazla kontrol noktaları var mahallelerin girişinde. Güvenlik önlemleri iyi bir seviyede burada ama Beyrut’ta ben açıkçası o kadar Suriye’de hissettiğim zaman güvende hissetmemiştim"