Ekonomi

Tapusu olana devlet 'kira' ödeyecek

Tarım ve Orman Bakanlığı, işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesi için harekete geçti. İşte haberin detayları...

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı, işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesi için harekete geçti. Devlet, arazisi olanlara kira ödeyecek. Bakanlık, kiralanacak arazileri tespit edecek ve ilk listeyi 30 Eylül'de yayınlayacak. İlk kiralamalar ise 2025 Ekim ayında yapılacak.

Yeni düzenlemeye göre, mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait ve iki yıl boyunca kullanılmayan tarım arazileri sezonluk kiralanacak. Araziler, tarımsal amaçlarla kiraya verilecek ve tapu sahiplerine düzenli ödeme yapılacak. Arazinin vasfı değiştirilmeden tarımsal üretimde kullanılması şartıyla kiraya verilecek.

Kiraya verilecek arazilerin tespiti için il veya ilçe tarım ve orman müdürlükleri bünyesinde Arazi Tespit Komisyonu oluşturulacak. Kira bedeli, komisyon tarafından belirlenen rayiç bedelden düşük olmayacak. Kiralamak isteyenler, tarım arazisi kiralama talep formunu doldurarak il müdürlüğüne başvuracak. Birden fazla başvuruda en yüksek teklifi veren kişi kiralamayı alacak.

Kira bedelleri, bakanlıkça belirlenen bir kamu bankasında açılacak üçer aylık vadeli hesapta nemalandırılacak. Kiralanan tarım arazileri kayıt sistemlerine kaydedilecek ve kiracılar tarımsal desteklerden yararlanabilecek.