Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ali Baş, "Özellikle hamamın bazı bölümleri sağlam bir şekilde korunmuş, okunabilir durumda olması bizim için önemli" açıklamasında bulundu.
Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubad tarafından 1220'li yıllarda Kayseri'de inşa edilen ve Moğollar tarafından yıkılan Keykubadiye Sarayı'nın mimari yapısının ortaya çıkarılması için 2015 yılında kazı çalışmaları başlatılmıştı. 8 yıl boyunca devam eden kazılar sonucunda bu yıl sarayın hamam bölümü gün ışığına çıkarıldı. Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ali Baş, "Burada 2015 yılından itibaren Kültür Bakanlığı ve Selçuk Üniversitesi adına kazı çalışmalarını sürdürmekteyiz. Özellikle alanda 2 yapı kalıntısı şu anda mevcut. 2 yapı kalıntısının çevresinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Biz 2021 yılına kadar daha çok '4 kemerli yapı' diye tanımladığımız alanda çalışmalarımızı sürdürmüştük. Ama 2021 yılından itibaren yoğunluğu burada 'tonozlu yapı' diye arka planda gördüğünüz yapı çevresinde sürdürmeye başladık. Bu sene de burada çalışmalarımızı yürüttük ve özellikle 2023 yılında ağırlık buradaydı. 2023 yılı tonozlu yapı çevresindeki çalışmaları tamamlamış bulunuyoruz" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ali Baş ayrıca, hamamın mimari detaylarının ortaya çıkarılmasıyla birlikte sarayın yönetim birimi olarak kullanıldığının daha iyi anlaşıldığını belirtti. Çalışmaların önümüzdeki dönemde 4 kemerli yapının çevresinde devam edeceğini söyledi.