Salı günü alınan karar, Ankara'nın Stockholm'den güvenlikle ilgili tavizler talep ettiği 19 aylık gecikmenin ardından askeri ittifakın genişletilmesine yönelik önemli bir adım oldu.

Panelin onayı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından İsveç'in bloğa katılım sürecindeki bir engeli daha ortadan kaldırıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) kontrolündeki komisyon, geçen yıl Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra İsveç'in yaptığı teklife destek yönünde oy kullandı .

Bir sonraki adım, AK Parti ve müttefiklerinin çoğunluğa sahip olduğu meclisin tamamının oylaması olacak. İsveç'in NATO üyeliğinin geçmesi bekleniyor, ardından tedbir Erdoğan'a gidecek. Eğer bunu imzalayıp yasalaştırırsa, yaklaşık iki yıl süren ve Ankara'nın Batı'daki bazı müttefiklerini hayal kırıklığına uğratan süreci tamamlamış olacak.

Ancak Komisyon Başkanı Fuat Oktay, gazetecilere oylamanın zamanlamasına Meclis başkanının karar vereceğini söyleyerek, TBMM'nin tamamında hızlı oylama yapılması yönündeki beklentileri küçümsedi. Parlamentonun ayrıca Ocak ayı başlarında iki haftalık bir tatili var.

“Şu anda genel kurula sunulması kararı verildi ama bu, genel kuruldan aynı hızla geçeceği şeklinde yorumlanmamalı. Oktay, "Böyle bir şey yok" dedi.

Komisyonun onaylanmasının ardından yaptığı açıklamada İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, İsveç'in bu adımı memnuniyetle karşıladığını ve NATO'ya katılmayı sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

Endonezya, BRICS Ailesine Katıldı Endonezya, BRICS Ailesine Katıldı

NATO başkanı Jens Stoltenberg de Türk parlamento komisyonunun onayını memnuniyetle karşıladı.

Kaynak:Aljazeera