Orta Asya’da yaşamlarını sürdüren Türkler Gök Tanrı inancına inanmaktadır. Bu inanç aynı zamanda Kök Tengri inancı olarak da bilinmektedir. Bu kelime aynı zamanda Ulu Tanrı manasına da gelmektedir. Peki, Gök tanrı inancı nedir? Tengricilik ne demek? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

Gök Tanrı inancı nedir?

Bu inançta yaratıcının tek olduğuna inanılmaktadır. Türkler tarafından kabul edilen bu inanış göğün sonsuz ve eşi olmayan bir ruhu olduğuna inanılır. Gök Tanrı inancından bu ruhun günlük olaylar üzerinde bir etkisi olmadığına inanılır. Bunlarla birlikte yaşanılan bir olumsuzlukta kendisinden yardım istenir. Örneğin bir savaştan galip çıkmak için Gök Tanrı’dan yardım istenir. Bu inanış eski bir Türk inancıdır.

Tengricilik ne demek?

Tengricilik, Gök Tanrı inancı olarak da bilinmektedir. Bu inanış eski Türkler ve Moğollar tarafından kabul görmüş bir inanıştır. Eski kaynaklara geçen Tengri kelimesi Tanrı anlamına gelmektedir. Tengricilik, özellikle Orta Asya'da yaygın olarak kabul gören bir din inanıştır. Bu inanış aslında İslamiyet ile benzerlik taşımaktadır. Bu nedenle geçmişten gelen Tengricilik inancının var olması Türklerin İslamiyet’i kabul etmesinden bir etkendir. İnsanların el açıp dua ederken gökyüzüne ya da havaya bakması da bu inançla günümüze kadar gelmiştir. Allah yer derdedir ancak bir gelenek gibi olan bu inancın izlerini hala görmekteyiz.

Hilal Nas / haber365