Her yıl binlerce öğrenci YKS’de ter döküyor. Mesleki yaşamlarına yön verecekleri bu sınavda, istediği bölümü kazanmak isteyen öğrenciler, alanlarına göre bir çalışma programına ihtiyaç duyar. Özellikle tıp kazanmak isteyen öğrencilerin, bazı derslere daha fazla ağırlık vermesi gerekir. Geçmiş yıllarda tıp kazanan öğrenciler ve bu öğrencilerin YKS hazırlık sürecini yakından takip eden rehber öğretmenler, en önemli kuralın lisede her sınıfın sonunda o senenin konularını eksiksiz şekilde bitirmek olduğunu söylüyor.

12. sınıfa geldiğinizde 9, 10 ve 11. sınıf konularını pekiştirmişseniz, artık işiniz çok daha kolay. Bundan sonraki sınav hazırlık sürecinde 12. sınıf konularını öğrenmeniz, bu konuları pekiştirmeniz ve YKS için geçmiş yıllarda öğrendiğiniz konuların test pratiğini yapmanız gerekir.

YKS’de Tıp Kazanmak İçin Mutlaka Yapılması Gerekenler

YKS’ye hazırlanan öğrenciler, kazanmak istedikleri bölümün sorumlu derslerine göre bir çalışma programı oluşturmalıdır. Geçmiş yıllarda çıkan soruları incelemeli ve bol bol soru çözmelidir.

Ders Çalışma Programı

Konu eksiklerinizin neler olduğunu, çalışma motivasyonunuzu ve kapasitenizin ne olduğunu mutlaka bilmeniz gerekir. Tüm bunlara göre bir ders programı oluşturmanız gerekir. Ders programınız efektif olmalıdır. Eksik konularınız başta olmak üzere, test ve deneme sınavları içeren bir program oluşturmanız gerekir. Tıp kazanmak için sayısal alanda, YKS’de çıkacak tüm konulara yer vermeniz gerekir.

YKS’de sorumlu olduğunuz tüm konuları, mutlaka her gün görebileceğiniz bir noktaya asın. Konuları pekiştirdikçe bu listede biten konunun üzerini çizin ve diğerine geçin. Bu sayede, derslere göre konuların ne kadarının bitiğini takip edebilirsiniz. Bu da YKS sürecinde zamanı etkin kullanmanızı sağlar.

Her Gün Soru Çözün

Konuları tamamladıktan sonra pekiştirmek için mutlaka soru çözün. Her gün düzenli soru çözme alışkanlığı geliştirmek oldukça önemlidir. Ders çalışma programınızda, belli sürelerle sınırlandırdığınız soru sayılarına yer vermeniz olmazsa olmazlardandır. Çalışma alışkanlıklarınıza göre YKS’ye yaklaştıkça her gün bu sarı sayısını biraz arttırabilirsiniz.

Deneme Çözün

YKS’ye birkaç ay kala mutlaka her gün deneme çözün. Gerçek sınav başlangıç saati ve süresi ile paralel denemeler çözmeniz sizi gerçek sınava yaklaştırır. Bu uygulama size sınavın tamamında süreyi nasıl kullanmamız gerektiğini de öğretir. Ne kadar çok deneme sınavı çözerseniz, o kadar kendinizi geliştirebilirsiniz.

İlk hafta deneme sınavlarını çok etkin çözemeseniz de, ikinci haftadan sonra hem yapma süreniz uzar hem de daha çok motive olmaya başlarsınız. Her deneme sonunda yanlışlarınızı tespit edin. Eksiklerinizi bulduktan sonra eksikleri kapatmak için yeni bir program oluşturun. Araya zaman girerse, eksiklerinizi tamamlamanız zorlaşabilir.

Tıp İçin Hangi Dersler İyi Olmalı?

Tıp kazanmak pek çok kişinin hayalidir. Bunun için üniversitelerin tıp fakültesi bölümünde eğitim alınması gerekir. Tıp okumak için yüksek puan almak gerekir. Tıp kazanmak için sayısal alandan YKS’ye hazırlanmak gerekir. Bu nedenle tıp kazanmak için özellikle bazı derslere daha ağırlık vermek gerekir. Tıp kazanmak için önemli olan dersler şu şekildedir.

  • Türkçe

  • Matematik

  • Fizik

  • Kimya

  • Biyoloji

Tıp bölümü kazanmak için sayısal derslerin çok iyi olması gerekir. Ancak, sayısal derslerinin yanı sıra TYT sınavında Türkçe dersi de tıp okumak isteyen öğrenciler önemlidir. Bu nedenle tüm sayısal derslere ek olarak, Türkçe konularına da ağırlık verilmelidir.

Tıp Kazanmak İçin Uygulayabileceğiniz 10 Taktik

  1. Dershane, okul, özel ders ya da YKS ile ilgili mobil uygulamalardan hiç birini asla aksatmayın. Tıp kazanmak için sayısal dersler ve Türkçe konularını eksiksiz olacak şekilde tamamlayın.

  2. Mümkün olduğunda çok deneme sınavına girin. Özellikle Türkiye geneli deneme sınavlarını kaçırmayın. YKS yaklaştıkça, her gün mutlaka deneme sınavı çözün. Böylece kendinizi sınav öncesinde nerede olduğunuzla ilgili kıyaslayabilirsiniz.

  3. Her çözdüğünüz deneme sınavında eksik olduğunuz konuları belirleyin ve bir sonraki hafta için öncelikli olarak o konulardan çalışmaya başlayın.

  4. Soru çözümlerinde ya da deneme sınavlarında hatalarınız çıktığında asla pes etmeyin.

  5. Problemleri daha hızlı çözebilmeniz için daha çok soru çözmeniz gerektiğini unutmayın.

  6. Türkçe paragraf soruları için mümkün olduğunca sabah saatlerini tercih edin.

  7. Matematik netlerinizi arttırmak için çalışma programınızda, her gün mutlaka matematik sorusu için belli bir süre ayırın.

  8. Biyolojiye defalarca okuduğunuz halde ezberleyemiyorsanız, ezberlemek yerine anlayarak okuyun. Sık sık tekrar ettikçe bir süre sonra ezberlediğinizin farkına varabilirsiniz.

  9. Tıp kazanmak için Türkçe sorusu çözmek de çok önemlidir. Türkçeden ne kadar çok net yaparsanız, diğer adayların o kadar öne geçebilirsiniz. Sık sık paragraf soruları çözmek, konu tekrarları yapmak, dilbilgisine ağırlık vermek sizi başarıya daha hızlı ulaştırır.

  10. Son olarak uyku düzeninizi asla bozmayın ve beslenme düzeninize de dikkat edin. Kendi vücudunuzun ihtiyaçlarına göre yeterli bir uyku almanız çok önemlidir. Kendinize mutlaka bir uyku düzeni oluşturun. Beslenme düzeni de YKS sürecinde üzerinde durulması gereken konulardan biridir. Düzenli ve sağlıklı beslenmeye önem verin.


 

Kaynakça:

Anne babalar dikkat: Okul çantası hazırlarken nelere dikkat edilmelidir! Anne babalar dikkat: Okul çantası hazırlarken nelere dikkat edilmelidir!

https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans-bolum.php?b=10206

https://www.unirehberi.com/

https://www.wikihow.com.tr/Nas%C4%B1l-Ders-%C3%87al%C4%B1%C5%9F%C4%B1l%C4%B1r


 

Editör: İsmail Türk