Balkanlara bağlı, Arnavutluk’un başkenti ve en büyük şehri olarak bilinen Tiran’ın yeraltı şehirleri bulundu. Cumhuriyet gazetesinin derlemiş olduğu habere göre; Tiran’da iki büyük yeraltı sığınağı bulunmuş. Bu iki büyük sığınak Sefiller kitabının kahramanı Jean Valjean’ı hatırlattığı aşikardır. Arnavutluk, Batı turizmine açıldığından beri Tiran’ın yeraltı şehirleri gün yüzüne çıkmış durumda. Küçük yüzölçümü ile sadece 3 milyon nüfusuyla Arnavutluk’un izlerini Osmanlı ve Türk dönemlerinde görmeniz çok normal. Ancak bu şekilde yeraltı sığınakları bulunması şaşılacak bir şeydir.
2. Dünya Savaşı sırasında direnen Arnavut komünistlerin önderi nver Halil Hoca’nın Arnavutluk Emek Partisi’ni 1944’te kurduğu zaman yeraltı şehirleri yoktu. Enver Hoca’nın zamanında “ne olur ne olmaz” diye tarım toplumu olan ve sanayileşemeyen Arnavutluk için ‘savunma, korunma ve saklanma’ amacıyla pek çok yer inşa etmiştir. Tiran’ın altını köstebek yuvası gibi delik deşik ederek toplam 25 km. uzunluğunda dehlizler, kat kat yeraltı tünelleri gibi klostrofobisi olanlara zinhar uygun olmayan iki farklı sığınak bulunur. Arnavutça “Bunkerët” denilen yeraltı şehirleri turizme açık müzelerdir; toplumsal hatırlamaya ve geçmişi unutturmamaya hizmet eden müzeler.
Tiran’a Gidecekler için Rehberlik;
*Sadece 1 buçuk saatlik bir uçuş ile İstanbul-Tiran uçuşuna katılarak Rahibe Terasa Havaalanına ulaşabilirsiniz.
*Arnavutluk vize istemeyen bir ülke olduğundan havaalanındaki görevliye giriş sebebinizi söylediğinizde ülkeye giriş yapabiliyorsunuz.
*Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim ayları Tiran’ı ziyaret için uygun olan aylardır.
*Tiran Ulusal Tarih Müzesi, Ethem Bey Camii, Saat Kulesi, Dajti Dağı, İskender Bey Heykeli,… Tiran’da gezilecek yerlerin başında gelir.
*Tiran içi ulaşımı sağlamak için otobüsler güzel bir seçenek ve oldukça ucuz. Tek kişilik bilet 40 Lek yani yaklaşık 11 TL civarında. Tiran ufak bir şehir olduğundan ve gezilecek yerlerde birbirlerine yakın olduğundan dolayı yürüyerek gezmekte bir başka güzel seçenek olacaktır.
*Peki Tiran’da ne yemeli? Arnavut ciğer, el yapımı yufkadan byrek, Arnavut mutfağının baş tacı Elbasan tava, boza ve Tiran rakısı mutlaka denenmelidir.