Türk Demokrasi Vakfında konuşan Değişim ve Yükseliş Derneği Başkanı Rıza Müftüoğlu Siyasi partilere seslendi:

              17. Ekim.2024 tarihinde Türk Demokrasi Vakfında, Türk Demokrasi Vakfı başkanı Baki Mert ve Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) başkanı Veli Sarıtoprak’ın katılımıyla gerçekleşen TET; Teşhis Eylem Tedavi platformunun ikinci toplantısında konuşan Müftüoğlu  şunları söyledi:

Belli sınıfların ve zümre ve kesimlerin hakimiyetinde yürüyen bir siyasi sistem ülkemizi gelişmiş ülkeler seviyesine getiremez. Komünizme bir sınıfın hakimiyetini uygun görmediğimiz için karşı çıkarken belli krallıkların elinde yürüyen bugünkü siyasi siteme ve onun düzenine niçin karşı çıkmıyoruz?

Bugünkü siyasi sistem yetişmiş beyinleri bir kenara iten partizan yönetimleri doğurmaktan öteye geçemeyen bir sistemdir. Bugünkü sistem yönetimde bu ülkenin en az yüzde ellisini dikkate almayan bir sistemdir.

Yurt dışına beyin ihracına karşı çıkarken yurt içinde kaybolan nice yetişmiş beyinleri neden görmemezlikten geliyoruz. Bu sistemin öğüttüğü insanları niçin dikkate almıyoruz?

Bugüne kadar yapılan Anayasa değişiklikleri, bugünlerde gündeme getirilen Anayasa değişikliklerinin hiçbiri Toplumcu yaklaşımlar içinde olmamıştır.

Onun içindir ki Cumhuriyet kurulalı yüz yılı geçmesine rağmen biz hala daha temel sorunlarımızı çözebilmiş değiliz.

Mevcut sistemi ve onun düzenini değiştirmeliyiz.

"‘Öcalan çıkışı’ devlet projesi değil, Devlet Bahçeli projesidir" "‘Öcalan çıkışı’ devlet projesi değil, Devlet Bahçeli projesidir"

Öncelikle altı sosyal dilimin; İşçi, köylü, memur, esnaf, işveren ve serbest meslek mensuplarının temsilcilerinin olduğu “Uzman meclis” oluşmalıdır. Bütün mesleklerin Türkiye Büyük Millet Meclisinde temsilcileri bulunmalıdır. Kadınlara ve gençlere nasıl kontenjanlar ayırıyorsak altı sosyal dilim içinde yer alan mesleklere de kontenjanlar ayrılmalıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi uzman bir meclis olmalıdır.

Bunun yanı sıra belli fonksiyonlara ve görevlere sahip olacak bir üst meclis; Senato yer almalıdır.

Kanunları mevcut iktidarın bürokratları değil bunlarla birlikte “Uzman meclis”te yer alan milletvekilleri çıkarmalıdır.

Bugünkü sistemde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin diğer adı “Yasama Meclisi” dir ama çıkan kanunların hemen hemen hepsi bakanlıkların hazırladığı kanunlar olmaktadır. Bu garip düzeni kaldırmak zorundayız.

 Değişim ve Yükseliş Derneği olarak diyoruz ki mesleklere dayalı uzman bir meclis oluşmalı, Siyasi partiler meclise girmek için yarışmalı , meclise girdikten sonra ise bu ülkeyi birlikte yönetmeli, birlikte denetlemelidir. Millet tarafından seçilen Cumhurbaşkanı, seçildikten sonra hemen partisinden istifa etmeli, bağımsız olmalı ve kabinesini de mecliste yer alan siyasi partilerden milletvekili sayılarına göre oluşturmalıdır. Yani Türkiye Büyük Millet Meclisi Koalisyonu; Milli koalisyon kurulmalıdır.

Mecliste hiçbir bölücü ve rejim düşmanı yer almamalı meclisin ve senatonun oluşmasında ciddi kriterler belirlenip bunların dikkate alınması sağlanmalıdır.

Belli sınıf, zümre, kesim hakimiyetlerine son verecek toplumcu bir yaklaşım içerisinde olunmalıdır.

Bizim teklifimiz Toplumcu Demokrasi, Toplumcu Cumhuriyetin inşa edilmesi teklifidir.

Editör: Habererk Haber Merkezi