Kahramanmaraş merkezli depremde can kaybı 38 bini geçti. Türk Eğitim-Sen Başkanı Talip Geylan, okulların açılması ile deprem bölgesinde ilave öğretmen ihtiyacının ortaya çıkacağını belirterek, “Önerimiz, şubat ayı öğretmen atama duyurusunun kontenjan sayısı artırılarak bir an önce yapılmasıdır. Gerekirse emekli öğretmenlerimiz de göreve çağrılmalıdır.” dedi.
Geylan, yaptığı açıklamada, Türk Eğitim-Sen olarak koşullar müsaade ettiği sürece bir an önce eğitim-öğretimin faaliyete geçmesinin gerekliliğini vurguladı. Geylan, okulların sadece akademik eğitimin yapıldığı kurumlar olmadığını, aynı zamanda kriz, kaos ve afet dönemlerinde çocukların psikolojik tahribatlarının rehabilite edilmesine imkân sağlayan zeminler olduğuna dikkat çekti. Geylan, depremden etkilenen çocukların okul ortamında akranları ile birlikte olacağı bir imkana kavuşacağını belirtti.
Konteyner barınma imkanları sunulurken, öğretmenler başta olmak üzere kamu görevlilerine öncelik tanınması gerektiğini ifade eden Geylan, “Devlet, varlığını vatandaşa kamu hizmeti ile hissettirir. Dolayısıyla konteyner barınma imkanları sunulurken, öğretmenler başta olmak üzere kamu görevlilerine öncelik tanıyalım ki, bir an önce devletimizin kamu hizmeti sıhhatli şekilde bölgede sunulabilsin” diye konuştu.
‘EĞİTİMDE EKSİKLİKLERİN TELAFİSİ YILLARA TEKABÜL EDİYOR’
Okullar açılması ile afet bölgesinde ilave öğretmen ihtiyacının ortaya çıkacağını kaydeden Geylan, “Bu nedenle şubat ayı öğretmen atama duyurusu kontenjan artırılarak bir an önce yapılmalıdır. 10 ilde 3 milyon 865 bin öğrencimiz, 211 bin öğretmenimiz var. Bunun yanı sıra 311 bin 614 üniversite öğrencisi, 15 bin 249 akademisyen görev yapıyor. Deprem bölgesinde görev yapan bir kısım öğretmenimizi kaybettik, bir kısım öğretmenimiz de yakınlarını kaybetti ya da enkaz başında yakınlarını bekliyor. Dolayısıyla öğretmen ihtiyacı ortaya çıkıyor. Her zaman söylüyoruz, eğitimde eksikliklerin telafisi yıllara tekabül ediyor. Bu minvalde önerimiz, şubat ayı öğretmen atama duyurusunun kontenjan sayısı artırılarak bir an önce yapılmasıdır. Gerekirse emekli öğretmenlerimiz de göreve çağrılmalıdır. Ayrıca depremden etkilenen illerimizin nüfusuna kayıtlı olan, ancak ülkemizin değişik bölgelerinde görev yapan öğretmenlerimizden dileyenlerin bu illere nakillerinin yapılmasına imkân sağlanmalıdır” dedi.
‘EĞİTİM ÇALIŞANLARI DEPREM BÖLGESİNDE YARALARI SARMAYA ÇALIŞIYOR’
Geylan, deprem bölgesinde Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı AKUB (Arama Kurtarma Birimi) ekiplerinin yaklaşık 5 bin kişi ile görev yaptığını söyleyerek, “Tüm Türkiye’de okullarımız yardım toplama merkezi oldu. Öğretmenlerimizden, hizmetlilerimizden, memurlarımızdan, okul yöneticilerimizden kısacası tüm eğitim çalışanlarımızdan Allah razı olsun. Öte yandan meslek liselerimiz, Halk Eğitim Merkezlerimiz, Olgunlaşma Enstitümüz her gün on binlerce çadır, battaniye, uyku tulumu üretiyor. Eğitim çalışanları tarafından sadece dün 1 milyon 970 bin 500 kişilik sıcak yemek, 1milyon 805 bin 894 ekmek, 151 bin 614 sıcak kumanya dağıtıldı. Eğitim çalışanları deprem bölgesinde canla başla yaraları sarmaya çalışıyor. Ayrıca 4 bin psikolojik danışman-rehber öğretmenimiz, 172 psikososyal destek merkezimizde evlatlarımızın moral ve motivasyonu için seferber oldu” diye konuştu.
‘EN KISA SÜREDE ÜNİVERSİTELERİN YÜZ YÜZE EĞİTİME AÇILMASI GEREKİR’
En kısa sürede şehir konteynerleri başta olmak üzere ilave tedbirler hayata geçirilmesi ve üniversitelerin yüz yüze eğitime açılması gerektiğini vurgulayan Geylan, “Devlet afetzedelerin barınması için 750 bin kapasiteli KYK yurtlarının vatandaşlarımızın hizmetine sundu ve depremzedelerin sıcak bir ortama kavuşmasını sağladı. Bu pansuman tedbir sayesinde on binlerce insanımız soğuk ve diğer olumsuz koşullardan bir nebze olsun korunmuş oldu. Şimdi sıra, başta konteyner şehirlerimizin kurulması olmak üzere ilave barınma tedbirlerinin hızla hayata geçirilerek üniversitelerimizin bir an önce yüz yüze eğitime geçirilmesidir” ifadelerini kullandı.
DHA