Ticaret Bakanlığı, Engineering News Record (ENR) Dergisi’nde yayımlanan 'En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitlik Firması Listesi'nde bu yıl 43 Türk müteahhitlik firmasının yer aldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 1874 yılından bu yana inşaat sektörünün en prestijli yayınlarından olan ENR Dergisi’nin, dünyadaki müteahhitlik firmalarını uluslararası piyasalarda elde ettikleri gelirlere göre sıraladığı 'En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitlik Firması Listesi'ni yayımladığı belirtildi. Bu yılki listede 43 Türk müteahhitlik firmasının yer aldığı vurgulandı. Çin Halk Cumhuriyeti 81 firmayla ilk sırada yer alırken, Türkiye 43 firma ile ikinci sırada bulunuyor.

Açıklamada, 43 Türk firmasının uluslararası piyasalardan elde ettiği toplam gelirin 2023 yılında 18,5 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Türk müteahhitlik firmalarının toplam gelirlerinin, listedeki tüm firmaların uluslararası gelirleri içindeki payının yüzde 3,7 olduğu kaydedildi. Uluslararası gelirler bazında Türkiye, İngiltere, Hollanda, Almanya ve Japonya'yı geride bırakarak dünya sıralamasında 8’inci sıraya yerleşti. Birinci sırada ise 122,9 milyar dolarlık gelirle Çin bulunuyor.

Listede ilk 100’e 6 Türk firması girerken, bir Türk firması ise ilk 50 arasında yer aldı.

'TEKNİK MÜŞAVİRLİKTE DE BAŞARI'

Ayrıca ENR Dergisi’nin 2024 yılı 'En Büyük 225 Uluslararası Teknik Müşavirlik Firması Listesi'nde toplam 8 Türk firması yer aldı. Bu kategoride Türkiye, ABD, Çin, Güney Kore, İtalya, Japonya ve Mısır'ın ardından 7’nci sırada bulunuyor.

İbrahim Tatlıses'in Kızı Dilan, THY Tarafından Kara Listeye Alındı İbrahim Tatlıses'in Kızı Dilan, THY Tarafından Kara Listeye Alındı

Ticaret Bakanlığı, Afrika Ajanda 2063 ve Suudi Arabistan Vizyon 2030 gibi makro ölçekli projelerin inşaat sektöründe büyük fırsatlar sunduğuna dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde birçok hedef ülkeye heyet ziyaretleri gerçekleştirileceğini ve Türk firmalarının uluslararası pazarlardaki paylarının artırılmasına yönelik çalışmaların süreceğini belirtti.

Editör: Habererk Com