Türkiye, Suriye sınırındaki güvenlik önlemlerini artırarak yeni bir göç tehdidini bertaraf etti. Suriye Milli Ordusu (SMO), Halep - Tel Rıfat hattında gerçekleştirdiği manevralarla terör örgütü PKK'nın uzantısı YPG'nin, rejim güçlerinin çekildiği stratejik noktalarda yeni hakimiyet alanları oluşturma planlarını boşa çıkardı. 

Muhalif gruplar, İdlib ve Halep’in merkezlerinde alan hakimiyetini sağlarken, Hama kent merkezine yaklaşan muhalif gruplarla rejim güçleri arasında çatışmalar yaşandı. Halep’te mahsur kalan YPG’li teröristler, tahliye talebinde bulundu. 

Türkiye, Suriye’de yaşanan gelişmelere karşı göç ihtimaline yönelik tedbirler almaya devam ediyor. Yetkililer, son 8 yıl içinde sınırda ve harekat bölgelerinde iki kademeli tedbirlerin alındığını belirtirken, insani bir durumun ortaya çıkması halinde göç edenlerin harekat bölgelerinde insani şartlarda barındırılacağını vurguladı. 

Sınır hattında alınan önlemler arasında, briket evler projesi yer alıyor. Türkiye, Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib ile Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı sahalarında bu projeyi hayata geçirerek, muhtemel göçlere karşı önlem almayı hedefliyor. Ayrıca, Türkiye - Suriye hudut hattında dünyanın en uzun üçüncü sınır duvarını inşa etti. 

Saha operasyonlarıyla dikkat çeken SMO, YPG’ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nda Tel Rıfat ilçe merkezinin tamamına hakim oldu. 8 yıldır YPG’nin kontrolünde bulunan bu ilçe, Türkiye sınırına 18 kilometre uzaklıkta bulunuyor. SMO, Halep bölgesindeki Kuveyris Askeri Havaalanı ve Minnığ Havalimanı’nı da kontrol altına alarak stratejik bir avantaj elde etti.