Türkiye 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetinde iki büyük depremle sarsıldı. Depremin ilk gününden itibaren harekete geçen Türk milleti, bölgeye yardım gönderdi. Devam eden günlerde Türk halkı birlikteliğini sürdürürken, düzenlenen "Türkiye Tek Yürek" kampanyasında deprem bölgesinde kullanılmak üzere AFAD ve Kızılay’a aktarılacağı bildirilen 115 milyar TL bağış toplandı.
Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre, ekonomist Prof. Dr. Duran Bülbül, iktidarın “paralel kasa” kurduğunu belirterek, "Türkiye Tek Yürek" kampanyasında toplanan paranın seçim kaynağı olarak kullanabileceğini iddia etti. Prof. Dr. Duran Bülbül, bütçe sisteminin incelenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bütçe sisteminde ‘belirli gelirler, belirli giderlere tahsis edilemez’ ilkesi var. Hangi adla olsa bu paralar bütçeye ham olarak kaydedilir. Bu nedenle deprem bağışı olarak toplanan yardımların hiçbiri depreme gitmez” dedi.
"YARDIMLAR 'ŞARTLI BAĞIŞ' OLARAK YAPILMALI"
Yalnızca “şartlı bağış” durumunda paranın depremzedelere gideceğini söyleyen Bülbül, “Şartlı bağışın da ayrı fonda toplanması gerekir. Geçmişten bugüne 37 milyar dolar deprem yardımı toplandığını, bunun yollara, yap-işlet-devretlere, faizlere, arabalara, ağırlama giderlerine gittiğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.
"PARALEL HAZİNE PARALEL KASA KURDULAR"
Bülbül, şöyle konuştu: “Toplanan paralar devlete vergi olarak ödenmesi gereken yardımlardır. Devlete vergi ödemenin yerine bir kuruluşa bağış yaparak, paralel hazine, paralel kasa kurdular. Yardım denetiminde başka sıkıntılar da var. Sayıştay detaylı denetimi yapamıyor. Çünkü fonksiyonel sınıflandırma kaldırılıp program bazlı bütçe sistemine geçildiği için paranın nerelere harcandığı tespit edilemiyor.”
İYİ PARTİLİ ÖZLALE'DEN SEÇİM KAYNAĞI İDDİASI
İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, yardımlar hakkında “Sayın Erdoğan seçim için kaynağı yardım kampanyasından bulmuş olabilir mi” diye sordu.
Özlale, “Kamu bankaları para yardımı yaptıktan sonra Hazine’ye gidecek. Yani Hazine kamu bankalarına, onlar da Kızılay ve AFAD’a kaynak aktarmış oluyor. 86 milyar TL denetimli alandan denetimsize kaydı. Kızılay ve AFAD’ın hesap vermez bir harcama sistemi var. AFAD’ın kime ne kadar ödediği 5 yıldır Sayıştay raporlarında açıklanmıyor. Bu parayı takip etmek bu çürümüş sistemde neredeyse imkânsız” dedi.