Durum turizm ve ihracat gelirleri avro, dış borç ödemeleri ise dolar olan Türkiye’nin aleyhine işliyor.
Küresel piyasalarda dolar tüm önemli para birimlerine karşı değer kazanıyor. Bu ivmenin etkisiyle avro/dolar paritesi 2002'den bu yana en düşük seviyeye geldi.
Avro/dolar paritesi dün sabah 1.004 seviyesine kadar geldi. Bu paritede 2002'den bu yana görülen en düşük seviye.
Dolarda güçlenme haftanın ilk işlem gününde manşetlerde ilk sıralara çıkarken, piyasa bugün açıklanacak olan ABD enflasyonuna odaklandı. Bloomberg anketine katılan ekonomistler ABD'de enflasyonun yüzde 9 seviyesine yaklaşarak 40 yıllık zirveyi yenilemesini öngörüyor.
Öte yandan Rusya-Ukrayna krizi sebebiyle Avrupa'daki enerji arzı endişelerinin artmasının etkisiyle Avrupa Merkez Bankası'ndan sıkılaştırma adımları atması beklenmesine rağmen avro/dolar paritesi değer kaybediyor.
İngiltere'de yaşanan siyasi çalkantının etkisiyle sterlinin de dolar karşısında değer kaybı hızlandı. Sterlin dolar karşısında yüzde 1 kayıp yaşadı.
Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin 19'unun ortak para birimi olan avro, 4 Ocak 1999’da kaydi olarak yürürlüğe girdi. Avro/dolar paritesi ise 1.1789 dolardan işlem görmeye başlamıştı.
Avro, 2002 yılının başında tedavüle çıktığında da 0.9036 seviyesindeydi. Tedavüle çıktığı 2002’nin temmuz ayında ABD’deki şirket skandallarının dolar üzerinde yarattığı baskının etkisiyle dolarla eşitlenmişti.
Piyasalarda gündemi ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere dünya genelinde merkez bankalarının attığı sıkılaştırma adımları belirlemeye devam ediyor. Bu adımların resesyona yol açabileceği endişesi artıyor.
FED’DEN 75 PUANLIK ARTIŞ BEKLENTİSİ
Fed'in haziran toplantısının ardından 27 Temmuz'da da 75 baz puanlık faiz artırımına gitmesi fiyatlanmaya devam ediyor.
Yatırım bankası Goldman Sachs, yayınladığı raporda Cuma günü gelen güçlü ABD Tarım Dışı İstihdam verisi sonrası daha da güçlenen doların, 75 baz puanlık yeni bir faiz artırımı beklentisini yansıttığını belirtti. Goldman analistleri “Geleneksel olarak Avro Bölgesi’nde 1 puanlık büyüme düşüşü beklentisi, avro/dolarda yüzde 2’lik değer kaybına neden oluyor. Avro Bölgesi’ne yönelik olumsuz beklentilerimiz gerçekleşirse, avro/dolarda yüzde 5’lik daha aşağı yönlü hareket yaşanabilir” görüşünü aktardı. Konuya ilişkin Twitter hesabından görüşlerini paylaşan Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, bu durumun Türkiye’nin aleyhine olduğunu belirtti. Gelir ve gider dengesindeki para birimleri üzerinden açıklama yapan Eğilmez paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
“Avro ile doların eşitlenmesi bizim aleyhimize bir gelişme. Çünkü ihracatımızın ve turizm gelirlerimizin ağırlığı avro ile, ithalatımızın ve dış borç ödemelerimizin ağırlığı dolarla. Lehimize o kadar çok şey vardı ki hiçbirini değerlendiremedik. Bu yıla kadar avro dolara göre çok değerliydi o bizim lehimizeydi mesela. Biz sadece seyrettik.”