Yüksek enflasyon, ağırlaşan yaşam şartları, alım güçlüğü... KuCoin tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre Türkiye'de bu gerekçelerle kripto paraya ilgi her geçen gün artıyor
Kripto para piyasalarında hacim 1,072 trilyon dolar seviyesinde.
Son bir buçuk sene içinde Türkiye'de kripto para yatırımlarındaki önemli artış dikkat çekiyor.
Bu yükselişte özellikle genç nesil dikkat çekici bir role sahip.
Enflasyonla başa çıkmak için kripto paraların potansiyel bir koruma olarak görülmesi kripto varlıklara ilginin artmasının ana nedeni olarak görülüyor.
Kripto para sektörü temsilcilerinden KuCoin tarafından yapılan bir araştırma anketine göre Türkiye'de kripto para kullanımı son bir buçuk yıl içinde nüfusun yüzde 40'ından yüzde 52'sine yayılmış durumda.
"Türk lirası değer kaybettikçe kriptoya ilgi artıyor"
Dünyanın beşinci büyük kripto borsası olan KuCoin, bu verileri son "Kripto Kullanıcılarını Anlama" raporlarında analiz ettikleri 500 kişinin anket cevaplarına dayanarak topladı.
KuCoin temsilcisi "Türkiye ve diğer önceki ülke raporlarımızda bulgularımıza göre, Türkiye için artan kripto yatırımcı sayısı ve yüzdesi, özellikle Türk lirasının ABD dolarına karşı değerinin yüzde 50'den fazla kaybetmesi nedeniyle enflasyona karşı bir koruma olarak kriptoya artan ilgi ve kabulü göstermektedir" diyor.
KuCoin temsilcisi, benzer şekilde Brezilya ve Nijerya hakkında önceki KuCoin raporlarına da atıfta bulundu; söz konusu ülkelerin benzer enflasyon sorunları ile karşı karşıya olduğunu belirtti.
Ankete göre katılımcıların yüzde 58'i kripto para yatırımının ana nedeninin "uzun vadeli servet biriktirme" olduğunu söylüyor.
Yüzde 37'si ise bunu bir değer saklama aracı olarak kullanmayı amaçlıyor.
Türkiye'de "Hangi kripto paralara yatırım yapıyorsunuz?" sorusuna verilen yanıtlarda ilk sırada Bitcoin geliyor.
Katılımcıların yüzde 71'i Bitcoin'e sahip olduklarını belirtirken, yüzde 45'i Ethereum ve diğer stabil coinlere sahip.
Erkekler hala kripto para yatırımı yapmaya daha yatkın olsa da, Türkiye'deki genç kadınların da giderek daha fazla yatırım yapmaya yöneldiği görülüyor.
"Kadınların kriptoya ilgisi artıyor"
Öyle ki; KuCoin'in raporunun ortaya koyduğu verilere göre 18-30 yaşları arasındaki kripto yatırımcılarının yüzde 47'si kadın.
Rapor, katılımcıların yüzde 57'sinin arkadaşlarından ve ailelerinden gelen faydaları hakkında ağızdan ağıza bilgi nedeniyle yatırım yapmaya karar verdiklerini gösteriyor.
Türkiye'de hükmet "Digital Lira" adıyla dijital para birimi denemesi yapmıştı.
KuCoin temsilcisi, "Kripto topluluğunu derinlemesine ve kapsamlı bir şekilde anlamanın, daha kapsayıcı ve hesap verebilir bir finansal ekosistem oluşturmada önemli olduğuna inanıyoruz, kripto ortamı hızla geliştikçe, farklı bölgelerdeki kripto kullanıcılarının eylemleri ve eğilimlerini anlamlandırma gün geçtikte daha önemli hale gelmektedir" diyor.
Türkiye, kripto paraların kullanımında dünyada dördüncü, Avrupa'da ise ilk sırada yer alan bir ülke.
Kripto paraların düzenlenmesine yönelik yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanmış, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yönetmeliğine göre kripto varlıklar ödemelerde doğrudan ve dolaylı olarak kullanılamayacağı, kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacağı nisan 2021'de belirtilmişti.
Türkiye Merkez Bankası, 16 Nisan 2021 tarihinde yayımladığı yönetmelikle, kripto paraların bir ödeme yöntemi olarak kullanılmasını yasaklamıştı.
Yönetmeliğe göre, ödeme hizmeti sağlayıcıları, kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak ödeme hizmeti ve elektronik para ihracı faaliyetlerinde kullanılmasına aracılık edemiyor.