Habererk Genel Yayın Yönetmeni gazeteci İsmail Türk, Kırgızistan’daki meslektaşı ve daha önce Nazarnews haber kanalının eski yayın yönetmeni olan Gülcan Kerimovna ile bir araya geldi. Sayın Türk, meslektaşıyla Kırgızistan-Türkiye arasındaki ekonomik, kültürel ve siyasi ilişkileri değerlendirmenin yanı sıra Türk dünyasında yapılacak çalışmalarla ilgili fikir alışverişinde bulundu. İlerleyen günlerde Kırgız meslektaşı, Sayın Türk’e bir ortak yayın yapma teklifinde bulundu.

Özellikle dünyada birçok ülke birçok alanda iş birliği yaparak birbirlerine entegre olurken, Avrupa Birliği'nde kimlikle dahi geçişler sorulmazken, Türk dünyasının birbirine bağlanması bir yana, ilişkileri zedeleyecek ve Türk dünyasındaki vatandaşların birbirleriyle ekonomik, sosyal, eğitim alanındaki iş birliklerini engelleyen birçok bürokratik uygulama, Türk Cumhuriyetlerin de rahatsızlık yaratıyor!

Hemen yanı başımızdaki komşumuz Bulgaristan’dan Avrupa’nın herhangi bir ülkesine 15 ila 30 Euro arasında uçuş yapılırken, Türkiye’den Kıbrıs’a uçak bileti fiyatının 100 Euro’dan fazlaya satılması, Türk dünyasındaki politikacıların Türk birliğine bakış açısını da tescillemiş oluyor. En pahalı biletlerin Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Rusya içerisindeki özel özerk cumhuriyetlere gidebilmek için satıldığı bir dönemde, hava yolları üzerinde özel bir teşvikle hem sosyal hem ekonomik katkıya vesile olacak çalışmalar yapılmıyor. Aynı soydan vatandaşların gittikleri ülkelerde çalışma vizesi oturum almakta çok zorlandıkları adeta eziyet çektikleri en pahalı vergilerin kendilerine uygulandıklarından şikayet ederken öğrenciler öğrenci değişimle ilgili eğitim bakanlıklarının vurdumduymaz tavırlarından şikayetçi oldukları bilinen bazı eserlerden olduğu anlatıldı.

Bu ve buna benzer birçok sorunu, gittiğimiz ülkelerdeki gazetecilerle yaptığımız görüşmelerde de dinliyoruz. Biz Türk gazeteciler olarak görevimiz, bunlarla ilgili olarak kamuoyu oluşturmak ve gereken yerlere konuyu aktararak takipçisi olmaktır.

Azerbaycan'ın yerli üretimi TURAN-1 Azerbaycan'ın yerli üretimi TURAN-1

.......................

Бесконечные страдания турок в мире
Главный редактор Habererk, журналист Исмаил Тюрк оценил экономические, культурные и политические отношения тюркского мира со своей коллегой из Кыргызстана Гүлжан Шерипбаевой.

Главный редактор Habererk, журналист Исмаил Тюрк встретился со своей коллегой из Кыргызстана Гулжан Шерипбаевой, бывшим главным редактором новостного портала NazarNews. Господин Тюрк со своей коллегой оценил экономические, культурные и политические отношения между Кыргызстаном и Турцией, а также обменялся идеями о работе, которую предстоит проделать в тюркском мире. В последующие дни его коллега из Кыргызстана сделал господину Тюрку предложение сделать совместную публикацию.

Особенно, в то время как многие страны мира интегрируются друг с другом, сотрудничая во многих областях, а переходы с идентичностью даже не являются вопросом в Европейском Союзе, многие бюрократические практики, которые наносят ущерб отношениям и препятствуют сотрудничеству граждан между тюркским миром друг с другом в экономической, социальной и образовательной сферах, не говоря уже о взаимосвязи тюркского мира. Ваши республики тоже вызывают дискомфорт!

Editör: Habererk Haber Merkezi