İçerdiği vitaminler, proteinler, yağ asitleri, mineraller ve çinko nedeniyle uzmanların haftada en az iki kez yemeyi önerdiği balık, Türk insanı tarafından ne yazık ki gerektiği kadar kabul görmüyor.
Balık tüketim oranı kültürel farklılıklara göre değişiyor. Japonya’da, yıllık ortalama bir Amerikalı ya da İngiliz'e göre üç kat daha fazla balık tüketilirken, Türkiye kişi başı 8 kg tüketim ile bu ortalamanın gerisinde kalıyor. Uzmanlar bunun sebebini ise Türkiye'deki kırmızı et tüketimine bağlıyor.
Balık etindeki su oranının diğer et türlerine göre yüksek olduğu biliniyor. Ancak Türkiye'de balık çeşitliliği çok fazla olmasına rağmen, yüzyıllardır süre gelen kırmızı et ağırlıklı beslenme alışkanlığı, balık tüketiminin önüne geçiyor.
Su ürünleri sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıltan, Türkiye'de şu anda yıllık ortalama kişi başı balık tüketiminin 8 kg olduğunu belirterek, “‘Türkiye olarak daha sağlıklı bireyler olmak ve sağlıklı nesiller yetiştirmek için balık tüketimimizi artırmalıyız. Norveç, İzlanda, Japonya gibi ülkeler ortalama kişi başı 80 kg balık tüketiyor. Birincisi sırayı ise 350 bin nüfuslu Maldivler alıyor. 1200 adadan oluşan Maldivler temel besin kaynakları balık ürünler ve yıllık ortalama 139 kg balık tüketiyorlar” dedi.
TÜRKİYE BALIK TÜKETİMİ HARİTASINDA DÜŞÜK SEVİYELERDE
Avrupa ülkelerinin yıllık, et ve deniz mahsulü tüketimine yönelik çıkarılan haritada Avrupa'da et tüketimi, kıtanın çoğu ülkesinde yüksekken, Türkiye düşük seviyesi ile dikkat çekiyor.
Landgeist'in Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerini kullanarak çıkardığı Avrupa ülkelerinin yıllık, et ve deniz mahsulü tüketimi haritasında Türkiye en alt sıralarda yer aldı.
Avrupa'da et tüketimi, kıtanın çoğu yerinde oldukça yüksekken, Arnavutluk, Moldova, Kuzey Makedonya, Türkiye ve Bosna'nın açık ara farkla çok düşük olması dikkat çekiyor. FAO'nun verilerine göre oluşturulan haritaya göre bu ülkelerde yıllık kişi başı 39 kilogram et tüketimi yapılıyor.
Avrupa ülkelerinin balık tüketimi haritasına göre, karayla çevrili ülkelerin kıyı ülkelerinden çok daha az deniz mahsulü tüketmesi dikkat çekiyor. FAO verilerine göre oluşturulan haritada, yılda kişi başı 92 kg ile İzlanda diğer ülkelerden çok daha fazla deniz ürünü tüketiyor. İzlanda halkı sadece Avrupa'da değil, tüm dünyada en büyük deniz ürünleri tüketicisi olarak kayıtlara geçiyor.
TÜRKİYE'DEKİ TÜKETİM KİŞİ BAŞINA 5 KİLO
İzlanda'nın deniz mahsulleri tüketimi karşısında; Norveç, Portekiz ve İspanya'da deniz ürünleri yüksek olarak görülmemesine rağmen, bu 3 ülke çok büyük miktarda deniz ürünü tüketiyor ve halen dünya çapında dünyanın en büyük deniz ürünleri tüketicilerinden. Norveç ve Portekiz dünyada ilk 10'a, İspanya ise ilk 20'ye giriyor. Türkiye ise yılda kişi başına düşen 5 kilogramlık deniz mahsulü tüketimi ile en alt sıralarda yer alıyor.
FAO'nun 2018 verilerine göre Türkiye'de et tüketimi yıllık kişi başı 39 kilogram, balık tüketimi yıllık kişi başı 5 kilogram seviyelerinde iken, yüksek obezite oranında da Türkiye açıkça ayrışıyor.