Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin Ukrayna'ya "30 günlük acil ateşkes" teklifine ilişkin bilgilendirme beklediklerini belirtti. Moskova’da yaptığı açıklamalarda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nadir toprak elementleri konusunda ABD ile işbirliği yapılabileceğini söyledi ancak henüz istişare yapılmadığını ekledi.

Peskov, ABD Başkanı Donald Trump ile Putin arasında olası bir görüşmenin hızla organize edilebileceğini belirterek, mevcut iletişim kanallarının bunu mümkün kıldığını ifade etti. ABD'nin teklifine yönelik acele edilmemesi gerektiğini vurgulayan Peskov, bu konuda ABD'den bilgilendirme beklediklerini söyledi.

Peskov, Rus ordusunun Kursk bölgesindeki ilerleyişine ilişkin olarak, birliklerin başarılı bir şekilde ilerlediğini ve militanların kontrolündeki bölgeleri kurtardığını belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Cidde'deki Ukraynalı heyetle görüşmenin ardından, "top artık Rusya'nın sahasında" demiş ve Rusya'dan hızlı bir yanıt beklediklerini ifade etmişti.

Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi Balkanlar'a Yolculuk Yapacak Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi Balkanlar'a Yolculuk Yapacak

ABD'nin teklifinde, Karadeniz ve tüm cephe hattı boyunca tam bir geçici ateşkes önerildiği belirtiliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, bu teklifi kabul etmeye hazır olduklarını ve bunu olumlu bir adım olarak gördüklerini söyledi.

Ortak açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya güvenlik yardımı ve istihbarat paylaşımını yeniden başlatacağı ve iki ülkenin Ukrayna'nın kritik mineral kaynaklarını geliştirmeye yönelik kapsamlı bir anlaşmayı sonuçlandırma konusunda anlaştıkları belirtildi. Ateşkes sırasında savaş esirlerinin değişimi, sivil tutukluların serbest bırakılması ve zorla götürülen Ukraynalı çocukların geri getirilmesi gibi insani yardım çabalarının önemine vurgu yapıldı.