Uyku, insan sağlığının temel unsurlarından biridir. Uyku kalitesi yüksek olanlar gün boyu daha canlı ve odaklı olurlar. Fakat gece uykusu sık sık kesilen ya da yeterince uyuyamayanlar gün içinde yorgunluk hissederler. Bu yüzden iyi bir uyku iyi bir hayatın ana koşullarından biridir. Peki iyi bir uyku nasıl sağlanır?
GÜNDE NE KADAR UYUMALIYIZ?
Günlük uyku süresi için sabit bir zaman dilimi belirtmek doğru bir yaklaşım değildir. Kişilerin bedensel özellikleri, yaşları, alışkanlıkları ve günlük aktivite düzeyi gibi faktörlerle günlük uyku süresinin ne kadar olması gerektiği tespit edilebilir. Fakat genel olarak yetişkinler için günde 7-8 saat uyku yeterlidir. Yaş arttıkça uyku ihtiyacı da azalır. 45 yaşından sonra birçok kişiye 6 saat uyku kafidir.
İYİ BİR UYKUNUN ENGELLERİ
İyi bir uykunun bazı engelleri vardır. Bunlara dikkat ederek kesintisiz bir uyku mümkündür. İyi bir uykuyu psikolojik sorunlar, iş stresi, teknoloji bağımlılığı, fazla kilo, beslenme bozuklukları, depresyon, şeker hastalığı, gürültü, tiroid hastalıkları gibi nedenler bozar. Bu nedenler giderildikçe uyku kalitesi yükselir.
UYKUYU KAÇIRAN BESİNLER NELERDİR?
İyi bir uyku için bazı besinlerden uzak durmak gerekir. Uykuyu kaçıran ve uykuya geçişi zorlaştıran bazı besinler vardır. Bu besinler mümkünse akşamları yenmemelidir. Bu besinlerin başında kahve, kola ve çay gelir. Bu üç içecek de yüksek miktarda kafein içerir ve uyanıklık sağlar. Bu uyanıklık da uyku ihtiyacının fizyolojik olarak geciktirilmesine sebep olur. Bunun yanında akşamları baharatlı besinler yenmemelidir. Bu baharatlar mide rahatsızlığı yapabileceği gibi uykuyu da aksatacaktır.