İşsizlik ve sanayi üretiminde çelişkili veriler İşsizlik ve sanayi üretiminde çelişkili veriler

Ünlü ekonomist Oğuz Oyan, canlı yayında yıl sonunda yaşanacak büyük felaketi açıkladı. Temmuz ayında milyonlarca emeklinin maaşına düzenleme yapılmıştı. Bu düzenleme ile en düşük emekli aylığı 12 bin 500 TL olurken, asgari ücret 17 bin 2 TL’de kalmaya devam etti. Emekli ve çalışanların maaşlarının 20 bin TL açlık sınırının altında kalması ise eleştirilerin odağı oldu.

Her geçen gün artan enflasyon, hem emeklinin hem de asgari ücretlinin parasının erimesine neden oluyor. Temmuz ayına kadar maaşlarda yüzde 24,73 oranında bir erime yaşandı. Temmuz ayında emekliler için yüzde 24,73 oranında maaş zammı yapılırken, asgari ücret için bir ara zam yapılmadı. 8 bin 23 TL kök aylığı alan emekliler maaş zammından etkilenmedi. Hükümet, en düşük emekli maaşını 12 bin 500 TL olarak belirledi. Asgari ücret ise 17 bin 2 TL’de kalmaya devam etti.

Açlık sınırı her geçen gün artarak 20 bin TL’nin üzerine çıktı ve asgari ücreti bile geçti. Milyonlarca vatandaş bu durum karşısında hakkı olan maaşı talep ediyor. Ancak Oğuz Oyan, yıl sonunda yaşanacak büyük felaketi açıkladı. Oyan, “Asgari ücret reel olarak yıl sonunda 17 bin TL’den 10 bin TL’nin altına inecek. Bu, sefalet ücreti olacak. Emekli maaşı da 10 bin TL’nin altına inecek” dedi. Oyan’a göre, emeklinin 2 bin 500 TL’si ve asgari ücretlinin 7 bin 2 TL’si buhar olacak.

Kaynak: Haber merkezi