Yaz ayının geç gelmesi, küresel ısınma, sıcaklıkların aniden artması ve bu hafta Çarşamba gününden itibaren daha da artacak olan ve neredeyse 1 hafta sürecek olana aşırı sıcaklar ile mücadele için uzmanlardan uyarı geldi. “Mümkün olduğunca evden dışarı çıkmamaya özen gösterin. Özellikle yaşlı, çocuk, kronik hastalığı olanlar,… Sıcak çarpması ölümcül olabilir.”
Meteorolojiden gelen yüksek sıcaklık uyarısına bir de uzmanlardan uyarı geldi. Sıcaklıklara dikkat edilmez ve ona göre hareket edilmezse ne mi olur? Sıcak çarpması ölümcül bir hal alabilir.
Sabah gazetesinin yapmış olduğu habere istinaden Uzman Dr. Eyyüp Kenan Özok artan hava sıcaklıkları ile ilgili tavsiyelerde bulundu;
İşte o tavsiyeler:
1.SERİN YERLERDE BULUNUN: Günün en sıcak saatleri olan 10:00-16:00 saatleri arasında dışarı çıkmayın. Bu saatlerde mümkün oldukça klimalı ortamları tercih edin. Ortamdaki klima ısısının 24-25 dereceye ayarlı olmasına dikkat edin. Serin, hafif esintili yerlerde durmaya çalışın.
2.PAMUKLU KIYAFETLER GİYİN: Dışarı çıkarken koyu renk kıyafet giymekten kaçının. Daima açık renk, hava geçirgenliği olan, pamuklu ve ter emici özellikte giysiler tercih edin. Mutlaka şapka ve güneş gözlüğü tercih edin. En çok terleyen bölgeler ayaklar olduğu için yaz aylarına uygun, hava alabilen ayakkabılar ve pamuklu çorap kullanın.
3.EN AZ 2.5 LİTRE SU İÇİN: Günde en az 2,5-3 litre su içmeye çalışın. Ancak, kalp yetersizliği olan kişilerde sıvı kısıtlaması yapıldığından, mutlaka bir uzman hekime danışarak tüketilmesi gereken sıvı miktarına göre su için.
4.İLAÇLARINIZIN DOZUYLA OYNAMAYIN: Doktor onayı olmadan ilaçlarınızı almayı bırakmayın ya da dozajları ile oynamayın. Tansiyon ilaçlarının bir kısmında idrar sökücü maddeler bulunur. Aşırı sıvı kaybı sonucunda da tansiyon düşüklüğüne bağlı bayılmalar gelişebildiği için ilacın dozu azaltılabilir. Koroner kalp hastalarında bazı ilaçların dozajlarında bir değişikliğe ihtiyaç olmaz ancak özellikle protez kalp kapağı, aritmi veya inme geçirilmesi nedeniyle kullanılan özel kan sulandırıcı ilaçların doktor kontrolünde ve gerekli tahlillerle düzenlenmeleri gerektiğini unutmayın.
5.ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİ TERCİH EDİN: Sıcak havalarda ağır yağlı, etli ve karbonhidratlı yemekler yerine hafif ve lif içeriği yüksek, serinletici yiyecekler tercih edin. Özellikle hafif olması nedeniyle zeytinyağlı sebzeler ve meyve yiyin.
6.DOĞRUDAN SOĞUK DUŞ ALMAYIN: Aşırı sıcakta kalındığında doğrudan soğuk su ile duş yapılmamalıdır. Soğuk duş damarlarda büzülmeye neden olacağı için tansiyonun yükselmesini tetikleyebilir. Yine damarlarda büzülme uzun sürerse bu durum kalp krizine yol açabilir. Denize ve havuza girerken vücudun suya yavaş yavaş alıştırılması önemlidir.
7.AŞIRI KAFEİN KALBİ YORAR: Kafein, vücudumuzun hızını arttırdığı gibi kalp atışımızdaki hızı da arttırır. Zaten sıcaktan daha fazla çalışmak durumunda kalan kalp, kafein nedeniyle daha hızlı çalışır ve bu da risk oluşması anlamına gelir. Sodanın içinde bulunan sodyum (tuz) ise vücutta daha fazla sıvı tutulmasına neden olduğundan tansiyon yükselmesine yol açabilir. Yüksek tansiyon ise kalp yetmezliği ve beyin kanaması gibi ciddi sorunların önemli nedenlerinden biri.
8.VÜCUDU SERİN TUTMAYA ÖZEN GÖSTERİN: Dışarısı evden daha sıcaksa perdeleri çekip evde kalmak daha yararlı olabilir. Esintili bir havada parkta gölgede dolaşıp sonra eve gitmeyi daha cazip bulanlar da olabilir. Gölge veya klimalı ortamlar tercih edilmeli, sıcak altında ağır spor ve fiziksel aktivitelerden yapılmamalı ve yeterli sıvı alımına dikkat edilmeli.