Son dönem siyasi söylemlerle birlikte gündeme gelen önemli alanlardan bir tanesi de savunma sanayi.BAYKAR bu noktada siyasetin de söylemlerinin odak noktasında.Ancak Türk savunma sanayisi denilince akla ilk BAYKAR ismi gelse de savunma sanayisine öncülük eden firmalardan bir tanesi de VESTEL.

Vestel Savunma, küresel teknoloji şirketi olma vizyonu kapsamında ismini "LENTATEK" olarak değiştirdi.Vestel Savunma, LENTATEK ismiyle yeni alanlara girmeyi ve küresel rekabetteki gücünü yeni teknolojilerle daha da artırmayı hedefliyor.

Şirket, bu kapsamda insansız sistemler, hidrojen ve yakıt pili teknolojileri, komuta kontrol ve savunma teknolojilerinde yapılan Ar-Ge çalışmaları, prototip ve ürün geliştirmeleri neticesinde kazandığı uzmanlık alanlarını, yapay zeka, siber güvenlik ve büyük veri tabanlı çözümlerini, yeni alanlarla birlikte daha geniş bir yelpazede müşterilerine sunacak.

Yeni alanlar; uzay teknolojileri, dijital sağlık teknolojileri, kritik tesis ve sınır güvenliği olacak.

Vestel Savunma ya da yeni adıyla LENTATEk'in İHA ve SİHA'lar başta olmak üzere diğer savunma araçlarında da ABD,Rusya ve Çin gibi dünya devleriyle yarışacak duruma geldiler. Üretimlerinin vizyon ürünü ise KARAYEL.

Karayel Taktik insansız hava aracı sistemi, hava aracı, yer kontrol istasyonu (YKİ), yer veri terminali (YVT) ve yer destek ekipmanlarından oluşmaktadır. Sözleşme gereksinimleri 18.000 feet tavan irtifası, 35 kg faydalı yük taşıma kapasitesi ve asgari 8 saat havada kalıştır. Ancak tasarım bu değerlerin daha üstündeki değerlere göre yapılmıştır. Geliştirilen sistem 22.500 feet irtifaya kadar görev yapabilmekte, faydalı yük bölmesinde yapısal olarak 70 kg'a kadar faydalı yük taşıyabilmekte, 20 saat havada kalabilmektedir.

Otopilot yazılımı ve donanımından yer kontrol istasyonunun geliştirilmesine, gövde tasarımından üretimine kadar tüm sistemleri tasarım ve üretimi tamamen Vestel Savunma Sanayi bünyesinde gerçekleştirilmiştir. Karayel sistemi, uçuşa elverişliliğe ilişkin kriterleri tanımlayan ve tüm dünyada referans alınmaya başlanan NATO standartlarına (STANAG 4671) da uyumlu olarak geliştirilmiştir. Tamamen Türk mühendisleri tarafından tasarlanan üçlü yedekli otomatik uçuş kontrol sistemi sayesinde tam otonom kalkış/uçuş/iniş yapmaktadır. Otomatik ve manuel çalışma modları olan buz giderme sistemi sayesinde zorlu hava koşullarında görev yapabilme yeteneğine sahiptir. Yer kontrol istasyonundan pilot tarafından yapılan ileri üs yer veri terminali transferi yeteneği sayesinde görüş hattı veri bağı menzili uzatılmakta, bu da ana üsten çok uzaktaki bölgelerdeki görevlerin icrasını mümkün kılmaktadır. Karayel Ekim 2015'ten beri operasyonel olarak kullanımdadır.

Kasım 2017 tarihinde Vestel ile Advanced Electronics Company(Suudi Arabistan) şirketi arasında yapılan anlaşma kapsamında Vestel Karayel'in elektronik parçalarının üretimi ve onarımını Advanced Electronics Company yapabilecek. Advanced Electronics Company tarafından Karayel-SU versiyonunun üretimi 2020 yılında başlandı, 2021-2025 yılları arasında 40 adet Karayel-SU üretilecek. Üretilen Karayel İHA'lar Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetlerinde aktif hizmettedir.