Şuan Suriye sınırları içerisinde olan Keseb kasabasının Uluslararası hukuka göre ve yaptığımız anlaşmalara göre aslında Türkiye’ye ait.

Keseb kasabası Lazkiye'nin 59 kilometre kuzeyinde Türkiye sınırında bir kasabadır. 2004'te nüfusu 1,754 olarak sayılmıştır. Çevresindeki köylerle beraber toplam nüfusu 2,500 civarındadır. Şuan savaş sebebiyle boşaltılmış durumdadır.

Kurt-Ar Uluslar arası İnsani Yardım Derneği konuyla ilgili olarak yayınladığı videoda çok ilginç bilgiler paylaştı.

İşte gerçekler

1909 yılına kadar Türklerin ve Ermenilerin birlikte yaşadığı kasabadır. 1909 yılında Ermeniler o topraklarda yaşayan Türklere baskıları arttırıyor. Baskılar sonucunda Türkler bölgeyi terk etmek zorunda kalıyorlar. Bu sebeple Keseb kasabası tamamen Ermenilerin elinde kalıyor.

Bölge Fransız Mandasına bırakıldıktan sonra, kasabada yaşayan Ermeniler Fransa’ya biat ediyorlar.

1932 yılına kadar Keseb kasabası Hatay Sancağına bağlıyken, o yıl Ermeniler Hatay Türklerinin referandumla Türkiye’ye bağlanacaklarını fark ediyor.

Ermeniler hukuksuz bir şekilde Fransa’ya müracaat ederek, Hatay’dan ayrılarak Lazkiye’ye bağlamak istediklerini söylüyorlar.

1921 yılında imzalanan Ankara Anlaşmasına bakarsanız, Fransa’nın böyle bir yetkisinin olmadığı görülecektir. Fransa hukuksuz bir şekilde Keseb kasabasını Hatay’dan kopartarak, Lazkiye’ye bağlıyor.

Sonraki süreçte 1936 yılında çalışmalar başlıyor, 1939 yılında Hatay Türkiye’ye bağlanıyor ama Keseb Lazkiye’de kalıyor.

#KesebTürkToprağıdır