Ekonomist Murat Sururi Özbülbül, Türkiye’nin Montrö sözleşmesi ile belirlenen hizmet ücretlerini tam olarak alması halinde yılda 220 ton altın yahut döviz bazındaki karşılığı ile 9 milyar dolar para kazanabileceğini ileri sürdü. Özbülbül, on milyarlarca dolar yatırım yapıp İstanbul Boğazı’na paralel, yapay bir kanal kazıldığı zaman bu ölçekte bir gelir elde etmenin mümkün olamayacağını söyledi.
TV5’de yayınlanan ve yöneticiliğini Mehmet Ali Kayacı’nın yaptığı “Buluşma Noktası” programında, Kanal İstanbul konusu da masaya yatırıldı. Program konuklarından Ekonomist Murat Sururi Özbülbül, Montrö sözleşmesine göre Türk boğazlarından geçen her geminin ton başına 0,17 gr altın karşılığı ücret ödemek zorunda olduğunu hatırlattı. Özbülbül, Türkiye’nin Montrö sözleşmesi ile belirlenen hizmet ücretlerini tam olarak alması halinde yılda 220 ton altın yahut döviz bazındaki karşılığı ile 9 milyar dolar para kazanabileceğini ileri sürdü.
Özbülbül, 1936’da Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde imzalanan Montrö Sözleşmesi’ne göre Türkiye’nin, boğazlardan geçen her bir gemiden net ton başına 0,17 gram altın vergi alma hakkına sahip olduğunu hatırlattı.
Devletin boğazlardan geçiş ücretlerini sözleşmenin imzalanmasını takip eden 46 yıl boyunca Altın Frank üzerinden aldığını kaydeden Özbülbül,1983 yılından beri ise fiiliyatta 1 Altın Frank = 0,80 dolar hesabı üzerinden yapılmakta olduğunu ve 1983 yılından beri transit geçen her gemiden alması gereken vergiyi tam olarak almadığına dikkati çekti.
15.000 net tonluk bir gemi için yaklaşık 110.000 dolar geçiş ücreti belirlendiğini kaydeden Özbülbül, boğazlardan 2018 yılında yaklaşık toplam 85.102 gemi ve 1,3 milyar ton yük geçtiği dikkate alındığında bunun çok büyük bir meblağa tekabül edeceğini söyledi. Özbülbül, “1,3 milyar ton yük, 0,17 gr üzerinden 220 ton altın yapar, 220 ton altın ise 9 milyar dolar yapar” dedi.