Çeşitli ülkelerde farklı şekilde tüketilen tahin ülkemizde ise genellikle pekmezle karıştırılarak yenir.

Günde 2 kaşık tahin yemenin vücuttaki zehirleri yok edecek etkiye sahip olduğunu belirten beslenme uzmanları kahvaltı soflarımızdan eksik olmayan tahinin faydalarını şu şekilde sıralıyor.

Tahin vücuttaki zehiri yok edebilen tek besin

Sarı Nokta Hastalığı Körlük Tehlikesi Taşıyor Sarı Nokta Hastalığı Körlük Tehlikesi Taşıyor

Günde iki kaşık yenilen tahinin bir kilo biftekte yer alan proteinin olduğu söylenmektedir.

Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlar.

Tahin, çok iyi bir bakır, manganez ve amino asit metiyonin kaynağıdır. Tahin, birer sağlıklı yağ asidi olan, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri bakımından da iyi bir besin kaynağıdır. İyi bir protein kaynağı olan tahini, vejeteryan olarak beslenen kişiler rahatlıkla tüketebilirler. Üstelik tahinin şeker ve doymuş yağ oranı oldukça düşüktür.

İşte tahinin faydaları

1.Kalp Sağlığı

Harvard Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, yağ türlerinden biri olan doymamış yağların sağlık ve kalp sağlığı açısından faydaları bulunmaktadır. Kardiovaskuler hastalıklar riskini düşüren tahin, omega 3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Tahin içermiş olduğu omega 3 yağ asitleri sayesinde, iltihaplara bağlı olarak gelişen kardiovaskuler hastalıkları önlemektedir.

2.Bağışıklık Sistemi

Tahin, bağışıklık sistemini destekleyen 4 ana madde olan, çinko, demir, bakır ve selenyum mineralleri bakımından zengindir. Günlük sadece 1 tatlı kaşığı miktarında alınan tahin, günlük alınması gereken bakır miktarının %26’sını, günlük alınması gereken çinko miktarının %9’unun, demir ve selenyum miktarının ise % 12’sini sağlamaktadır.

3.Kemik Sağlığı

Susam kemik sağlığını koruyucu etki göstermektedir ve dolayısı ile susam yağından elde edilen tahin de kemik sağlığını korumaktadır ve kemiklerin güçlenmesini sağlamaktadır. Tahin, yüksek oranda kalsiyum, bakır ve magnezyum minerali içermektedir. 1 tatlı kaşığı tahin, 88 miligram kalsiyum içermektedir. Tahin, özellikle kalça ve omurga kemiklerini korumaktadır.

4.Anemi

Tahin ve tahinin ana maddesi olan susam, anemiye karşı koruyucu etki göstermektedir. Sadece bir tatlı kaşığı tahin, 2 miligram demir içermektedir. 2 miligram demir ise, günlük alınması gereken demir miktarının yaklaşık %15 ine denk gelmektedir.

5.Kolesterol

Fitosteroller, bitkilerin bileşiminde bulunan bir kimyasal bileşendir ve kolestrol ile çok benzer kimyasal özelliklere sahiptir. Yeterli miktarda alınan fitosterollerin, kandaki kolestrol seviyesini düşürdüğüne inanılmaktadır ve hatta kanser riskini düşürdüğü konusunda fikir ortaklığı bulunmaktadır.

6.Vaskuler ve Solunum Sistemi Sağlığı

Yapılan birçok çalışma, tahinin yapısında bulunan magnezyumun, solunum yolları hastalıklarını önlediğini desteklemektedir. Tahin, içeriğinde bulunan magnezyum minerali yardımı ile, yüksek tansiyonu düşürmektedir ve kalp krizine yol açan faktörler ile mücadele etmektedir. Felç oluşumu riskini düşüren tahin, trigeminal kan damarı spazmını önlemeye yardımcıdır. Trigeminal kan damarı spazmı ise, migren ataklarını tetikleyen bir etki göstermektedir.

7.Beyin Sağlığı

Tahin içeriğinde bulunan omega 3 ve omega 6 yağ asitleri yardımı ile, duygusal optimize sağlığını destekler ve beynin bilişsel fonksiyonlarını destekler. Alzheimer hastalığı gelişimini yavaşlatan, omega 3 yağ asitleri, hafızayı ve düşünmeyi geliştirir. Tahinin yapısında bulunan manganez minerali de, sinir hücrelerinin ve beynin fonksiyonlarını destekler.

8.Romatizmal Hastalıklar

Bakır minerali, romatizmal artrit den kaynaklanan, kemiklerde şişkinlik ve ağrılar şeklinde kendini gösteren hastalıkların şiddetinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Bakır bakımından zengin bir besin kaynağı olan tahin, eklem kemiklerinin sağlığını koruyarak romatizma riskini azaltır.

9.Kas Sağlığı

Tahin, %20 oranında saf protein içermektedir. Bundan dolayı tahin, kasların güçlü kalmasını sağlamaktadır. Özellikle ağır antrenman ve egzersiz sonrası tüketilen tahin, kasları güçlendirir ve korur.

10.Karaciğer Detoksu

Tahin, özellikle karaciğerin zararlı maddelerden temizlenmesi için ideal bir detoks özelliği olan besin maddesidir. Omega 3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağ asitleri bakımından zengin olan tahin, karaciğeri temizler ve karaciğerin daha sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur.

11.Sindirim Sistemi

Diğer çoğu gıdalara göre, sindirim sistemi tarafından oldukça rahat şekilde sindirilen tahin, sindirim sistemini yormadığı için, sindirim sistemi organları için faydalı bir besin kaynağıdır.

12.Parlak Saçlar

B vitaminin hemen her çeşidini içeren tahin, sinir hücrelerini uyarmaya yardımcı olur ve kırmızı kan hücrelerinin sağlığını büyük oranda korur. Bundan dolayı tahin, saç köklerinin beslenmesini ve saçların daha sağlıklı, parlak olmasını sağlar.

13.Cilt

B vitaminin hemen her çeşidini içeren tahin, sinir hücrelerini uyarmaya yardımcı olur ve kırmızı kan hücrelerinin sağlığını büyük oranda korur. Bundan dolayı tahin, cildin beslenmesini ve yenilenmesini sağlamaktadır. Cildinizin daha aydınlık ve sağlıklı olması için, tahini kullanarak bir cilt maskesi yapabilirsiniz.

14.Antioksidan

Tahinin sağlığa olan birçok olumlu etkisinin altında, tahinin sahip olduğu antioksidan özelliğinin etkisi bulunmaktadır. Tahinin, anti-iltihap etkileri, astım ve solunum yolları problemlerine karşı koruyucu olması, bağışıklık sistemini koruması gibi birçok etkisi, tahinin antioksidan özelliğinden kaynaklanmaktadır.

Besin Değerleri

1 tatlı kaşığı tahin için besin değerleri şu şekildedir;

Kalori: 89

Toplam yağ: 7.95 g / % 12

Doymuş yağ: 1.113 g / % 6

Poli doymamış yağ: 3.485 g

Mono doymamış yağ: 3.002 g

Kolestrol: 0 mg / % 0

Sodyum: 5 mg

Potasyum: 69 mg

Karbonhidrat: 3.22 g / % 1

Lif: 0.7 g / % 3

Protein: 2.61 g

Vitamin A: % 0

Vitamin C: % 1

Kalsiyum: % 2

Demir: % 4
KARASU
YAŞLI BİR KİŞİNİN BEYNİ.

 George Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi müdürü, yaşlı bir kişinin beyninin yaygın olarak inanıldığından çok daha plastik olduğunu savunuyor.

 Bu yaşta, beynin sağ ve sol yarım kürelerinin etkileşimi uyumlu hale gelir ve bu da yaratıcı olanaklarımızı genişletir.

 Bu nedenle 60 yaş üstü insanlar arasında yaratıcı faaliyetlerine yeni başlayan birçok kişilik bulabilirsiniz.

  Elbette beyin artık gençlikteki kadar hızlı değil.  Ancak esneklikte kazanır.  Bu nedenle, yaşla birlikte doğru kararları verme olasılığımız artar ve olumsuz duygulara daha az maruz kalırız.

 İnsan entelektüel aktivitesinin zirvesi, beynin tam güçle çalışmaya başladığı yaklaşık 70 yaşında gerçekleşir.

  Zamanla, beyindeki miyelin miktarı artar, bu madde nöronlar arasında sinyallerin hızlı geçişini kolaylaştırır.

 Bu nedenle entelektüel yetenekler ortalamaya göre %300 oranında artar.

  Ve bu maddenin aktif üretiminin zirvesi 60-80 yaşına düşer.  Ayrıca ilginç olan, 60 yıl sonra bir kişinin aynı anda 2 yarım küre kullanabilmesidir.  Bu, çok daha karmaşık sorunları çözmenizi sağlar.

  Montreal Üniversitesi'nden Profesör Monchi Uri, yaşlı bir kişinin beyninin en az enerji yoğun yolu seçtiğine, gereksiz yolu kestiğine ve sorunu çözmek için yalnızca doğru seçenekleri bıraktığına inanıyor.

  Farklı yaş gruplarının yer aldığı bir çalışma yapılmıştır.  60 yaş üstü olanlar doğru kararlar verirken, gençlerin kafası çok karıştı testleri geçerken.

  Şimdi 60-80 yaşlarındaki beynin özelliklerine bakalım.  Gerçekten pembeler.

 YAŞLI BİR KİŞİ BEYİNİN ÖZELLİKLERİ.

  1. Çevrelerindeki herkesin söylediği gibi, beynin nöronları ölmez.  Bir kişi zihinsel çalışma yapmazsa, aralarındaki bağlantılar basitçe ortadan kalkar.

  2. Dalgınlık ve unutkanlık, bilgi bolluğu nedeniyle ortaya çıkar.  Bu nedenle, tüm hayatınızı gereksiz önemsemelere odaklamanıza gerek yoktur.

  3. 60 yaşından itibaren, bir kişi karar verirken, gençler gibi aynı anda bir yarım küreyi değil, her ikisini de kullanır.

 4. Sonuç: Bir kişi sağlıklı bir yaşam tarzı sürüyorsa, hareket ediyorsa, uygulanabilir bir fiziksel aktiviteye sahipse ve tam zihinsel aktiviteye sahipse, entelektüel yetenekler yaşla birlikte azalmaz, sadece BÜYÜYOR, 80-90 yaşlarında zirveye ulaşır.

  Bu yüzden yaşlılıktan korkmayın.

  Entelektüel olarak gelişmeye çalışın.

 Yeni el sanatları öğrenin, müzik yapın, müzik aletleri çalmayı öğrenin, resim yapın!  Dans!

 Hayata ilgi gösterin, arkadaşlarınızla tanışın ve iletişim kurun, gelecek için planlar yapın, elinizden geldiğince seyahat edin.

  Mağazalara, kafelere, konserlere gitmeyi unutmayın.  Kendinizi tek başınıza kilitlemeyin - bu herhangi bir kişi için yıkıcıdır.

 Düşünceyle yaşa: tüm güzel şeyler hala önümde!

   Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan büyük bir araştırma şunları buldu:

   ▪Bir kişinin en üretken yaşı 60 ila 70 yıldır;l
   ▪ En üretken 2. insan evresi 70 ila 80 yaş arasıdır;
   ▪ En üretken 3. aşama - 50 ve 60 yaş.
   ▪ Bundan önce kişi henüz zirvesine ulaşmamıştır.
   ▪Nobel Ödülü sahiplerinin yaş ortalaması 62'dir;
   ▪Dünyanın en büyük 100 şirketinin başkanlarının yaş ortalaması 63;
   ▪Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük 100 kilisedeki papazların ortalama yaşı 71'dir;
   ▪Babaların yaş ortalaması 76'dır.
   ▪ Bu, bir kişinin en iyi ve en üretken yıllarının 60 ila 80 yaşları arasında olduğunu doğrular.
   ▪Bu çalışma doktor ve psikologlardan oluşan bir ekip tarafından NEW ENGLAND JOURNAL OF TIPINE'da yayınlanmıştır.
   ▪60 yaşında duygusal ve zihinsel potansiyelinizin zirvesine ulaştığınızı buldular ve bu 80 yaşına kadar devam ediyor.
   ▪ Dolayısıyla 60, 70 veya 80 yaşındaysanız hayatınızın en iyi dönemindesiniz.

   * KAYNAK: New England Tıp Dergisi *.