Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim öncesinde, 7 bin 500 liraya çıkardıkları emekli maaşlarını artırmak için çalışma yaptıklarını açıklamıştı. İktidara yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesi, hükümetin emekli maaşlarını 5'li zam ile artıracağını yazdı.
TÜİK emekli ve memur maaş zammında belirleyici olacak enflasyon rakamlarını 5 Haziran Pazartesi günü açıklayacak. Enflasyon verileri ile yeni emekli ve memur maaşlarına Temmuz ayında yapılacak ek zam da belirlenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni kabineyi bugün akşam saatlerinde açıklaması beklenirken, kabine ve Meclis'in ilk olaraka asgari ücret, emekli ve memur zammı gündemine alması bekleniyor.
Sabah gazetesinden Mete Dirice'nin haberine göre,
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emekli ve memur zammı için Mart ayında çalışma başlattı. Yeni dönemde maaşlar, enflasyon farkının yanı sıra refah payı ile belirlenecek. Kamu işçisine yılın ilk 6 ayı için verilen yüzde 45'lik zam referans değer olarak masada yer alıyor.
MEMUR ZAMMI NASIL HESAPLANACAK?
Memur maaş zammı belirlenirken şu kriterler değerlendirilecek:
Enflasyon farkı + Toplu sözleşme zammı
Refah payı
Memura kira yardımı
En düşük memur maaşı 22 bin TL olacak
Maaşlara ince ayar
EMEKLİ MAAŞLARINA REFAH PAYI
Emekli maaş zammı belirlenirken ise maaşların refah seviyesine çıkarılması hedefleniyor. Buna göre, emekli maaş zammı hesaplamasında;
En düşük emekli maaşı yükselecek
6 aylık enflasyon oranı ile Temmuz zammı
Refah payı
EMEKLİYE KADEMELİ ZAM MASADA
Emekliye yapılacak zam düzenlemesinde masada kademeli zam formülü var. Yeni maaşlar, Temmuz döneminde 6 aylık enflasyon oranına ilave olarak refah payı ile belirlenecek. Düşük maaşlara yüksek zam oranı verilecek, yüksek maaşlarda kayıp olmayacak. Emekli zammı 7 bin 500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin üzerine kademeli olarak belirlenecek.
Maaşlara göre alacakları zam oranı şöyle oluşacak:
7 bin 500-10 bin => Yüzde 45 zam
10 bin-15 bin TL => Yüzde 40 zam
15 bin-20 bin TL => Yüzde 35 zam
20 bin ve üzeri => Yüzde 30 zam
Tablodaki zamların uygulanması halinde 10 bin TL maaş alan bir emeklinin maaşı zamla birlikte 4 bin TL artarken, 20 bin TL alan emeklinin maaşı yüzde 30 zamla 6 bin TL artacak.
EN DÜŞÜK MAAŞA ÖZEL ÇALIŞMA
Çalışma kapsamında en düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 TL'nin yükseltilmesi için de ayrı bir çalışmayürütülüyor. Detayların yeni hükümetin kurulmasından sonra şekillenmeye başlaması bekleniyor.
BAYRAM İKRAMİYESİ 3000 TL
Ramazan Bayramı öncesi 1100 TL olan bayram ikramiyesi, yüzde 82 artışla 2000 TL'ye yükseldi ve Mart ayında bşvuru yapan EYT'lilerle birlikte 15 milyonu aşkın emekliye ödeme yapıldı. Öte yandan maaş bağlanma işlemleri henüz tamamlanmayan EYT'lilerin hak kaybı olmayacak bayram ikramiyeleri işlemlerinin tamamlanmasının ardından hesaplarına yatacak.
Emekli bayram ikramiyesinin 3000 TL'ye yükselmesi halinde yüzde 50 zam ile birlikte 2023 yılı içerisindeki zam oranı yaklaşık yüzde 173 olacak.
MEMURA EN DÜŞÜK 22 BİN TL, MEMUR EMEKLİSİNE 14 BİN 670 TL
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Ocak ayında en düşük 11 bin 848 TL olarak açıkladığı memur maaşları, net 22 bin TL düzeyine yükselecek. 7 bin 901 TL alan memur emeklisi maaşının da aynı oranda yükselmesi halinde 14 bin 671 TL alması bekleniyor. Zam oranının, refah payı ile belirlenmesi sonrası kamuda çalışma barışını koruyacak şekilde meslek meslek tüm maaşlara ince ayar yapılacak.
MEMURA KİRA YARDIMI
Metropollerde yaşayan memurlara yapılacak bir başka düzenlemeyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da görev yapan memura benzer şekilde ödemeler yapılacak ve memura görev yaptığı il ve ilçeye göre kira yardımları yapılacak. Öğretmen, polis gibi meslek grupları için özel lojman olanağı tanınacak
Merkez Bankası'nın piyasa katılımcıları anketi ve ekonomistlerin beklentilerire göre, 6 aylık enflasyon rakamlarının yüzde 20-23 arasında olması bekleniyor.