Bülent Ecevit ( 28 Mayıs 1925, İstanbul-05 Kasım 2006, Ankara) 1974-2002 yılları arasında dört kez Cumhuriyet Halk Partisi ve Demokratik Sol Parti Genel Başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı görevini üstlenmiştir.
26 Ocak 1974 - 17 Kasım 1974 tarihleri arasında Cumhuriyet Halk Partisi ile Milli Selamet Partisi arasında bir koalisyon hükümeti kuruldu.
Koalisyon hükümetinin Başbakanı Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı ise MSP Genel Başkanı Prof.Dr.Necmet Erbakan idi.
Ecevit'in Başbakanlığı döneminde 20 Temmuz 1974 yılında başarılı Kıbrıs Barış Harekâtı yapılmıştır.
10 ay süren CHP-MSP koalisyon hükümeti Başbakan Bülent Ecevit'in istifasıyla dağılmıştır.
Cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel'e verdi.
Demirel, diğer siyasi parti liderleriyle görüştü ve hükümeti kuramayacağını anlayınca görevi Korutürk'e iade etti.
Cumhurbaşkanı Korutürk bu defa hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanlığı Kontenjan Senatörü 1904 doğumlu Prof.Dr.Sadi Irmak'a ( Acul Sadi ) verdi.
Eski Cumhurbaşkanı rahmetli Süleyman Demirel'in bir sohbette bana anlattığına göre, Milli Şef döneminde Çalışma Bakanlığına Sadi isminde bir milletvekili atanacak iken yanlışlıkla Dr.Sadi Irmak, sehven yani yanlışlıkla Türkiye'nin ilk Çalışma Bakanı olarak atanmış.(7 Haziran 1945-9.9.1947)
1961 Anayasasına göre Başbakan'ın parlamenter (milletvekili veya senatör) olması gerekiyordu.
Yine 1961 Anayasasına göre, Cumhurbaşkanı mesleklerinde temayüz etmiş kişileri 6 yıllığına kontenjan Senatörü olarak atayabiliyordu.
Senatör olabilmek için 40 yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim görmüş olmak şartı aranıyordu.
Cumhurbaşkanı uygun görürse 40 yaşını doldurmuş herhangi birisini Kontenjan Senatörü olarak atayabiliyordu.
Mesela: Türk-İş Genel Sekreteri ve Genel Başkanı ilkokul mezunu Halil Tunç ile İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Ethem Ezgü Cumhurbaşkanı tarafından Kontenjan Senatörü olarak atanmıştır.
Başbakan Sadi Irmak 17 Kasım 1974 tarihinde partiler üstü bir hükümet kurdu.
Ancak, Sadi Irmak'ın kurduğu 38'inci Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, 28 Kasım 1974'de TBMM'de yapılan oylamada güvenoyu alamamasına rağmen, yeni bir hükümet kuruluncaya kadar 31 Mart 1975 tarihine kadar görevine devam etti.
Gazeteci-Yazar Mehmet Barlas'ın babası Cemil Sait Barlas (1905-1964) eski Devlet, Ticaret ve Ekonomi Bakanı olup, Sadi Irmak'ın da yakın arkadaşıdır.
Sadi Irmak bir yerde karşılaştığı yakın arkadaşı Cemil Sait Barlas'ın oğlu Mehmet Barlas'a kuracağı yeni hükümette Bakan olarak görev alabilecek bir bayan ismi söylemesini rica eder.
Barlas, Prof.Dr. Nermin Abadan Unat ismini Başbakan adayı Irmak'a tavsiye eder.
Irmak, Barlas'ın tavsiye ettiği Bayan Bakan Adayı Hanımefendi'nin ismini Nermin Hanım diye eski yazıyla bir kâğıda yazar.
Başbakan Sadi Irmak'ın Bakanlar Kurulu listesini Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk onaylar.
Irmak, Çankaya Köşkü'nün kapısında bekleyen gazetecilere hükümet listesini açıklar.
Prof. Dr. Nermin Abadan Unat değil, Nermin Neftçi Kültür Bakanı olarak Bakanlar Kurulu listesinde yer alır.
Cumhuriyetçi Güven Partisi Genel Başkanı Prof.Dr.Turhan Feyzioğlu, Başbakan Sadi Irmak'a yeni hükümeti kurma görevinde akıl hocalığı yapmaktadır.
Sadi Irmak'ta muhtemelen Barlas'ın tavsiye ettiği ismi sadece "Nermin Hanım" diye not etmişti.
Feyzioğlu’da muhtemelen 70 yaşındaki çiçeği burnunda Başbakan Irmak'ı kandırarak kendi partisinde (CGP) siyaset yapan Nermin Neftçi'yi Kültür Bakanı olarak Bakanlar Kurulu listesine girmesini sağlamıştır.
Kaderin bir cilvesi olarak Dr.Sadi Irmak nasıl yanlışlıkla Çalışma Bakanı olmuş ise Nermin Neftçi Hanımefendi de yanlışlıkla Türkiye Cumhuriyeti'nin Kültür Bakanı olmuştur.
Dışişleri Bakanlığı eski Müsteşarı Büyükelçi Kamuran Gürün, Ocak-1995'de DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit ile birlikte bir konferans için Nürnberg'e geldiler.
Büyükelçi Gürün sohbetimiz sırasında vaki bir sorum üzerine "Vahit, apartmanıma kapıcı yapmayacağımız adamları Büyükelçi yaptık. Yanlışlıkla Büyükelçi yaptığımız insanlar oldu. Utandığımız için yanlışlıkla Büyükelçi yaptığımız insanların kararnamesini de maalesef Başbakanlıktan geri çekemedik." dedi.
Burası Türkiye.
Yanlışlıkla uçağımız düşürülüyorsa, gemimiz batırılıyorsa, gece operasyonu yapılıyorsa, mide ameliyatı yerine dalak alınıyorsa, yanlışlıkla Bakan veya Büyükelçi atamalarını da doğal karşılamamız gerektiğini düşünüyorum.
İnsan unsuru olan her yerde maalesef yanlışlık yapılabiliyor.
Bu vesileyle Fahri Korutürk, Bülent Ecevit, Prof.Dr.Necmettin Erbakan, Prof.Dr. Sadi Irmak, Prof.Dr.Turhan Feyzioğlu , Nermin Neftçi ve Cemil Sait Barlas'ı rahmetle anıyorum.