Bilim Teknoloji

Yapay zeka tehlikeli olabilir mi?

Yapay zekanın bir bilgisayar sistemi olması nedeniyle doğası gereği tarafsız olduğu yaygın bir efsanedir. Ancak bu kesinlikle doğru değildir.

Abone Ol

Yapay Zeka Nedir?

Yapay zekanın 1955 yılında alanın orijinal yaratıcılarından biri olan John McCarthy tarafından tanımlanan orijinal tanımı oldukça geniş ve her şeyi kapsamaktaydı: "Akıllı makineler yapmanın bilimi ve mühendisliği."

Yapay zekanın biraz daha modern bir tanımı şu şekildedir: öğrenebilen, karar verebilen ve görevleri insan benzeri düzeyde gerçekleştirebilen makineler yaratmakla ilgilenen geniş bir bilgisayar bilimi dalı. Gelişmiş yapay zeka makineleri, insan müdahalesinden bağımsız olarak kendi başlarına öğrenebilir ve büyüyebilir. Temel yapay zeka bile normalde insan dokunuşuna ihtiyaç duyan ancak hatalarından ders çıkarıp kendini geliştirmek için bir programcının yardımına ihtiyaç duyabilecek karmaşık görevlerin üstesinden gelebilir.

Yapay Zekanın Avantajları ve Dezavantajları

Yapay zeka daha yaygın ve uygulanabilir hale geldikçe, onu kullanmanın risklerini ve getirilerini tartmak mantıklı olacaktır. Sonuçta yapay zeka kullanımı zamandan tasarruf etmenize, iş gücünden tasarruf etmenize ve çalışanları tehlikeli görevlerden kurtarmanıza yardımcı olabilir. Ancak dikkatli bir şekilde bakımı yapılmadığı takdirde çalışanları riske atabilir ve insanların işlerini otomasyon nedeniyle kaybetmelerine neden olabilir.

Avantajları

Yapay zeka geliştikçe kullanmanın yadsınamaz avantajları var. Sonuçta, insanların yaptığı gibi hata yapmaz veya yorulmaz. Yapay zekanın temel avantajlarından bazıları şunlardır:

İnsan hatasını ortadan kaldırmak

Çalışanları riskli görevlerden kurtarmak

Maliyet azaltma

Tarafsız karar verme

Dezavantajları

Tüm avantajlarla birlikte olası dezavantajlar da gelir. Yapay zeka (ve diğer birçok teknoloji türü) ile bu, zaman içinde bozulma, uygulama maliyeti ve görevleri insan yerine bir makineye devrettiğinizde kaybedeceğiniz şeyleri içerir. Yaygın dezavantajların bazıları şunlardır:

Uygulama maliyeti

Yaratıcılık veya duygu eksikliği

Tecrübeyle gelişmez (programa bağlı olarak)

İş otomasyonu

Yapay zeka tehlikeli olabilir mi?

Yapay zeka ile ilgili çoğu şeyde olduğu gibi bu sorunun cevabı da karmaşıktır. Yapay zekayla ilgili bazı riskler var, bazıları pragmatik, bazıları da etik . Önde gelen uzmanlar yapay zekanın gelecekte ne kadar tehlikeli olabileceğini tartışıyor ancak henüz gerçek bir fikir birliği yok. Ancak uzmanların üzerinde hemfikir olduğu birkaç tehlike var. Bunların birçoğu gelecekte uygun önlemler alınmadan gerçekleşebilecek tamamen varsayımsal durumlardır ve bazıları bugün ele aldığımız gerçek endişelerdir.

Yapay zekanın riskleri nelerdir?

Yukarıda gerçek hayattaki ve varsayımsal yapay zeka risklerinden kısaca bahsettik. Aşağıda her birini ayrıntılı olarak özetledik. Gerçek hayattaki riskler; tüketici gizliliği, yasal sorunlar, yapay zeka önyargısı ve daha fazlasını içerir. Gelecekteki varsayımsal sorunlar arasında yapay zekanın zarar vermek üzere programlanması veya yapay zekanın yıkıcı davranışlar geliştirmesi gibi şeyler yer alıyor.

Gerçek hayattaki yapay zeka riskleri

Bugün hayatımızda uğraştığımız yapay zeka ile ilgili sayısız risk var. Her yapay zeka riski, katil robotlar veya duyarlı yapay zeka kadar büyük ve endişe verici değildir. Günümüzün en büyük risklerinden bazıları arasında tüketici gizliliği, önyargılı programlama, insanlara yönelik tehlike ve belirsiz yasal düzenlemeler gibi şeyler yer alıyor.

Mahremiyet

Uzmanların belirttiği en büyük endişelerden biri tüketici verilerinin gizliliği, güvenliği ve yapay zeka ile ilgili . Amerikalılar, 1992 yılında Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme'nin onaylanmasıyla oluşturulan mahremiyet hakkına sahiptir . Ancak pek çok şirket halihazırda veri toplama ve kullanma uygulamalarıyla veri gizliliği ihlallerinin önüne geçiyor ve uzmanlar, daha fazla yapay zeka kullanmaya başladıkça bu durumun artabileceğinden endişe ediyor.

Bir diğer önemli endişe ise şu anda ulusal veya uluslararası düzeyde yapay zekaya (genel olarak veya veri gizliliğine ilişkin) ilişkin çok az düzenlemenin bulunmasıdır. AB, risk olarak kabul edilen yapay zeka sistemlerini düzenlemek için Nisan 2021'de "Yapay Zeka Yasasını" yürürlüğe koydu; ancak yasa henüz geçmedi.

Yapay zeka önyargısı

Yapay zekanın bir bilgisayar sistemi olması nedeniyle doğası gereği tarafsız olduğu yaygın bir efsanedir. Ancak bu kesinlikle doğru değildir. Yapay zeka yalnızca veriler ve programları eğiten insanlar kadar tarafsızdır. Dolayısıyla eğer veriler herhangi bir şekilde kusurlu, tarafsız veya taraflı ise ortaya çıkan yapay zeka da taraflı olacaktır. Yapay zekadaki iki ana önyargı türü "veri önyargısı" ve "toplumsal önyargı"dır.

Veri yanlılığı , bir yapay zekayı geliştirmek ve eğitmek için kullanılan verilerin eksik, çarpık veya geçersiz olması durumudur. Bunun nedeni verilerin yanlış olması, belirli grupları hariç tutması veya kötü niyetle toplanmış olması olabilir.

Öte yandan, toplumsal önyargı , günlük toplumda mevcut olan varsayımların ve önyargıların , programcıların yapay zekayı yaratırken sahip oldukları kör noktalar ve beklentiler yoluyla yapay zekaya girmesidir .