Yatırımcılar, altındöviz, borsa ve dijital parada gibi yatırım araçlarında cüzi oranda kar ederken, ekonomistlerin bile dile getirmediği o yatırım aracı 1 yılda yatırımcısının parasını 3'e katladı.

Hayat pahalılığına rağmen paralarını biriktirmek isteyenler, ayırdıkları paralarını güvenli liman olarak gördükleri altın, gümüş dolar, borsa ve bitcoin gibi araçlarda değerlendirdi. Ancak en fazla kar ettiren yatırım aracı hiç de zannedildiği gibi çıkmadı.

Son dönemde yatırımlarını arsalara yapanlar, yatırımcısına bir yılda yüzde 200’lerin üzerinde kazanç getirdi. İstanbul’da ortalama bir arsa, yıllık bazda yatırımcısına gram altına göre 3 kat fazla kazandırırken, arsaya yatırım  yapanların sayısında artış gözlendi. Arsalar, son dönemde yıllık bazda yüzde 200’lerin üzerinde değerlenince kısa vadeli yatırım yapmak isteyenler, Çatalca, Silivri, Çanakkale, Yalova, Sakarya, İznik ve İç Anadolu’nun batı kısımlarındaki arsalara  ilgi göstermeye başladı.

TALEP PATLAMASI FİYATLARI YÜKSELTTİ

Talep artışı arsa fiyatlarını yükseltti. Son bir yılda imarlı ve tarla statüsündeki arsaların fiyatı yüzde 200 oranında  artış  gösterdi. 

9 Temmuz 2022 yılında 966 liradan satılan gram altın, bugün 1630 liradan alıcı buluyor. Altındaki bir yıllık fiyat antışı yüzde 68 olurken, arsalardaki fiyat artışları yüzde 200’leri aştı.

Pandemi ve İzmir ile Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından arsalara olan talebin arttığını dile getiren gayrimenkul uzmanı Bülent Öztürk, talebin artmaasında başka etkenlerin de olduğunu söyledi.

Öztürk, “Son yıllarda konuta erişimde maliyet, finansman ve fiyatların artmasıyla ciddi problemler yaşanıyor. Bu tabi arsalara olan ilgiyi oldukça artırdı. 6 Şubat’taki depremden sonra İç Anadolu Bölgesi’nin batı tarafındaki Eskişehir, Beypazarı gibi bölgelerde talep artışı ve doğal olarak fiyat yükselişi yaşandı. Pandemide izole yaşam isteyen ve konuta erişim sıkıntısı yaşayanlar ise daha fazla İstanbul’un yakın bölgelerinde, aynı zamanda Ege’nin kuzey bölgeleri ve Antalya’da yoğun bir şekilde arsa talebinde bulundu” dedi.

Arsa fiyatlarının bir yılda  yüzde 200’lere kadar ulaştığını vurgulayan Öztürk, “Yaptığımız analizlerde ortalama bir imarlı arsanın fiyat artışı yıllık yüzde 200’lerin üzerinde olduğunu gördük. Türkiye’de gerek döviz ve altın fiyatlarındaki artışa baktığımız zaman arsa fiyatlarındaki artışın bunlardan çok daha yukarıda olduğunu görüyoruz. Şuanda gerek konut gerekse arsa enflasyon oranının çok üzerinde değer kazanıyor, dolayısıyla yatırımcısına yüksek oranda kâr yaptırmış oluyor. Artık 2020’den beri insanlar arsayı bir yatırım aracı olarak görüyor. Yaptığımız araştırmalarda arsa yatırımı yapmış bir kişinin 5 yıl içerisinde bir kez daha arsa yatırımı yaptığını görüyoruz. O nedenle arsalar çoğunlukla bir kullanım ve ihtiyaca yönelik olarak değil, bir yatırım aracı olarak hayatımıza girdi. 2023 yılında gayrimenkulde konut dışı satışların yüzde 58’e vardığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Arsa yatırımcısına, dikkat etmesi gerekenleri de anlatan Öztürk, şunları söyledi:

"Arazilerin mutlaka imarlı olmasına bakılması gerekiyor, kendilerine gösterilen arsanın Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden parsel sorgulaması yapılması, altyapının yakının olup olmadığı veya arsanın içerisinde altyapı olup olmadığına bakılması gerekiyor. Bu teknik durumla ortada yoksa o arsasının satın alınmaması gerekiyor."