Türkiye'de son dönemde yapılan düzenlemelerle, tüketicilerin 30 bin TL'nin üzerindeki mal veya hizmet alımlarında ödemelerini banka ve finans kurumları aracılığıyla yapmaları zorunlu hale getirildi. Bu yeni uygulama, kayıt dışı ekonomi ile mücadele amacı taşıyor ve ticaretle uğraşanlar için önemli değişiklikler içeriyor.

Daha önce, yalnızca vergi mükellefleri arasında yapılan işlemlerde fiş veya fatura almamak cezaya tabi iken, artık her vatandaş mal veya hizmet aldığında fiş veya fatura almakla yükümlü. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, bu düzenlemenin kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli bir adım olduğunu belirtti. Bayram, “Düzenleme ile birlikte, vergi mükellefi olmayan bireylerin de fatura almadıkları takdirde ceza ödemekle karşı karşıya kalacaklarını” ifade etti.

Düzenlemeye göre, ticaretle uğraşmayan bir vatandaş, kendi aralarında para transferi yaparken banka aracılığıyla işlem yapmak zorunda değil. Ancak ticaretle uğraşan kişilerden mal veya hizmet alanların, 30 bin TL üzerindeki ödemeleri banka üzerinden gerçekleştirmeleri gerekecek. Bu durumda, alışveriş yapanlar için fiş veya fatura alma zorunluluğu da geçerli olacak.

Trendyol, kasımda 10 ülkede en çok indirilen uygulama oldu Trendyol, kasımda 10 ülkede en çok indirilen uygulama oldu

Yeni kural gereği, 30 bin TL ve üzeri ödemeleri banka veya finans kurumları aracılığıyla yapmayanlar, toplam bedelin %10'u oranında ceza ödeyecek. Örneğin, 50 bin TL'lik bir alışverişte 5 bin TL ceza ile karşılaşılabilir. Ayrıca, bu cezaların toplamı yıllık 20 milyon TL'yi geçemeyecek. Alışveriş yapılan yerden fiş veya fatura alınmadığında, 5 gün içinde Gelir İdaresi Başkanlığı'na bildirimde bulunan kişiler ceza muafiyeti kazanacak.