Ekonomi

Yeni vergi yağmuru! Motosiklet, kol saati, drone

Savunma Sanayii İle İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Teklifi'ne göre, motosikletler için MTV, saatler ve dronlar için ÖTV düzenlemeleri geliyor.

Abone Ol

Savunma Sanayii İle İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Teklifi'ne göre, motosikletler için MTV, saatler ve dronlar için ÖTV düzenlemeleri geliyor. Açlık sınırının altında maaş alan birçok vatandaş maaş zammını beklerken, hükümetten ÖTV sürprizi geldi. Bu kanun teklifi, Savunma Sanayii İle İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi olarak meclise sunuldu. Teklifte, motosikletler için MTV, saatler ve dronlar için ÖTV düzenlemeleri yer alıyor.

12.500 TL'lik emekli maaşı ve 17.002 TL'lik asgari ücretin olduğu bir ortamda, 20.000 TL'ye ulaşan açlık sınırı karşısında geçinmek zorlaştı. Birçok emekli ve asgari ücretli çalışan maaş zammını beklerken, hükümetten MTV ve ÖTV sürprizi geldi. Savunma Sanayii İle İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi meclise sunuldu. 12 maddelik bu kanun teklifinde, Savunma Sanayi Fonu'nun gelirlerini artırmaya yönelik birçok madde bulunuyor.

Motosiklet, Kol Saati ve Drone Düzenlemeleri

Kanun teklifinin 3. maddesinde, motor silindir hacmi 100 cm³'ün altında olan motosikletler ve motor gücü 6 kW ve altı olan motosikletler MTV kapsamına alınacak. Askeri amaçlarla kullanılanlar hariç olmak üzere, insansız hava taşıtları (dronlar) ve ÖTV matrahı 5.000 TL ve üzeri olan kol saatleri de ÖTV kapsamına girecek. Ayrıca, limiti 100.000 TL ve üzerinde olan kredi kartlarının sahiplerinden her bir kart başına yıllık 750 TL alınacağı belirtiliyor.

Diğer Önemli Maddeler:

•  Tapu ve kadastro işlemlerinde, taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL, diğer işlemlerde işlem yapılandan 375 TL alınacak.

•  Sıfır araçların tescil işlemlerinde 3.000 TL,

•  İkinci el araçların her çeşit satış ve devirlerinde 1.500 TL,

•  Noterdeki işlemlerden, taşınmaz satışlarında tapuda alınan bedel kadar,

•  Noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 TL alınması bekleniyor.

Güler: Savunma Sanayi Fonunda Kullanılacak

Düzenlemeye dair bilgileri aktaran AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, bölgede yaşanan çatışmalara dikkat çekerek, bir sonraki hedefin Türkiye olmayacağının garantisi olmadığını söyledi. Güler, Türkiye'nin uyguladığı savunma sanayi projelerini açıkladı. Bu projelerin, modern bir savunma sanayinin geliştirilmesi ve TSK'nın modernizasyonunun sağlanması amacıyla kurulan Savunma Sanayi Destekleme Fonu'ndan yapılan harcamalarla karşılandığını belirtti. Güler, yasal düzenlemenin ihtiyaç duyulan ilave kaynağın karşılanması amacıyla yapıldığını açıkladı.