Karadeniz alabalığının mutantı Erzurum Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde üretildi. Prof. Dr. Abdulkadir Bayır liderliğindeki ekibin 2020 yılında Nobel Kimya Ödülü alan 'CRISPR/Cas9' teknolojisiyle laboratuvar ortamında ürettiği mutant balıklar, normal alabalıklara göre daha hızlı gelişim gösteriyor. Gıda güvenliği açısından detaylı inceleme yapılacak bu çalışmalar, ülkenin gıda üretiminde dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.
Mutant alabalıkların hızlı büyümesinin ardında, myostatin geninin susturulması yatıyor. Bu teknoloji ile balıkların büyüme süreci hızlandırılarak, laboratuvar ortamında 10,5 aylık bir süre zarfında mutant balıklar, kontrol grubuna göre yüzde 82 daha fazla ağırlığa ulaştı. Prof. Dr. Bayır, bu mutant balıkların pazara sunulmasının şu aşamada mümkün olmadığını, ancak gelecekte gıda güvenliği açısından önemli bir kaynak olacağını ifade ediyor.
Ayrıca, myostatin geni susturulmuş Karadeniz alabalığının damızlık stoku oluşturma hedefi ile yürütülen bu çalışma, ülkelerin gıda bağımsızlıklarını artırmasının önemine dikkat çekiyor. Bayır, "Bu tür teknikler, ülkelerin gelecekteki gıda güvenliğini sağlamak için kritik olacak" dedi. Çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Bayır, 'CRISPR/Cas9' tekniklerinin GDO'larla karıştırılmaması gerektiğinin altını çizdi.