Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yerleştirme sonuçları açıklandı. Yerleştirme sonuçlarına göre tıp, hukuk, mühendislik gibi bölümler boş kalırken vakıf üniversitelerine ilgi azaldı.

ÖSYM'ye göre örgün yükseköğretim programlarında kontenjanların 99,8'i doldu. Adayların yüzde 24,88’i ilk tercihlerine yerleşirken, lisans programlarındaki 501 bin 607 kişilik kontenjana 481 bin 33 aday, ön lisans programlarındaki 421 804 kontenjana 416 bin 991 aday girmeye hak kazandı. Toplam 923 bin 411 kişilik kontenjanın 889 bin 24’ü doldu.

Üniversiteye yerleşen 288 bin 696 kişi daha önce bir programa yerleşmiş, bir yükseköğretim programını bitirmiş ya da kaydını sildirmiş kişilerden oluştu. Boş kalan kontenjan sayısı ise 20 bin 574’ünü 4 yıllık lisans programları olmak üzere toplam 25 bin 387 bin oldu. Geçtiğimiz yıl 17 bin kontenjan boş kalmıştı. Geçen yıl yüzre 98'i dolan vakıf üniversiteleri ise bu  yıl yüzde 95,3 oranında tercih edildi

TIP, MİMARLIK, HUKUK BOŞ KALDI

Son yıllarda boş kalan mühendislik, mimarlık gibi bölümlere bu yıl tıp fakülteleri ve inşaat mühendislikleri de eklendi. Bu bölümler bu yıl da tercih edilmeyen ya da az tercih edilen bölümler oldu. Tıp fakültelerinde boş kalan kontenjan sayısı geçen yılın üstüne çıkarak 700’ü aşarken, mimarlık ve inşaat mühendisliğinde boş kalan kontenjanların sayısı bini geçti.

Tercinlerde 81 programın kimse tarafından tercih edilmediği dikkat çekti. en faazla mühendisliklerin yer aldığı 81 bölüme yerleşen kişi sayısı sıfır oldu. İnşaat mühendisliğinde 17 program tıp, diş hekimliği ve hukukta 4’er program kimse tarafından tercih edilmedi. Son yılların popüler mesleklerinden yazılım mühendisliğinde de 3 program tercih edilmedi.

Bazı bölümlerin kontenjanları ve yerleşen sayıları şöyle oluştu:

• Maltepe Üniversitesi ücretli tıp: Kontenjan 15, yerleşen 0

• İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi yüzde 50 burslu Tıp (İngilizce): Kontenjan 51, yerleşen 2

• Yakındoğu Üniversitesi yüzde 25 burslu tıp (İngilizce): Kontenjan 57, yerleşen 2

• İstanbul Galata Üniversitesi diş hekimliği (İngilizce): Kontenjan 34, yerleşen 5

• Bilgi Üniversitesi Hukuk: Kontenjan 18, yerleşen 0

• Yozgat Bozok Üniversitesi inşaat mühendisliği: Kontenjan 20, yerleşen 1

• Hakkari Üniversitesi inşaat mühendisliği: Kontenjan 20, yerleşen 0

• Atatürk Üniversitesi Felsefe Grubu Öğretmenliği: Kontenjan 20, yerleşen 0

• Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi yüzde 25 burslu diş hekimliği (İngilizce): Kontenjan 28, yerleşen 8

İMAM HATİPLER BAŞARISIZ OLDU

Sınavda liselerin başarılarına göre yapılan sıralamada fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri en başarılı liseler çıktı. İmam hatip ve meslek liselerinin başarısızlığı dikkat çekerken, özel liseler de yine başarısız oldu.

ÖSYM verilerine göre liselerden 4 yıllık örgün programlara girenlerin oranı şöyle oldu:

Fen lisesi: Yüzde 80

Sosyal bilimler lisesi: Yüzde 68

Anadolu liseleri: Yüzde 36

İmam hatip lisesi: Yüzde 26

Özel lise: Yüzde 17

Meslek lisesi: Yüzde 6

ERDOĞAN 'GİDERLERSE GİTSİNLER' DEMİŞTİ TIP BÖLÜMLERİ BOŞ KALDI

YKS sonuçlarına göre tıp fakülteleri tercih sıralamasında 35 binlere kadar geriledi. Taban puan sıralamalarında devlet üniversitelerinin tıp fakültelerinde geçen yıllara göre 10 bine varan düşüşler gözlemlendi. Sıralaması iyi olan öğrencilerin çoğunluğunun yurt dışında çalışma şansı daha yüksek mühendislik bölümlerini tercih ettiği belirlendi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), tıp fakültelerinin tercih edilmemesine ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu düşüşler sağlık ortamını kaotik, hekimliği değersiz hale getiren politikaların sonucudur. Yaşadığımız ‘Beyaz Reform’ değil, ‘Beyaz Çöküş’tür” denildi.

İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan da tıp fakültelerinin hekimlerin itibarının ve çalışma koşullarının her geçen gün kötüye gitmesi, ekonomik bakımdan tatmin etmemesi nedeniyle tercih edilmediğini vurgulayarak, “Başarı sırası iyi olan ve alternatifleri olan öğrenciler tıp fakültelerini tercih etmemeye başladı. Bunun nedenleri son derece açık. Gençler Türkiye’deki sağlık ortamını gözlüyorlar. Geleceklerini kestirebiliyorlar. Çalışma koşulları kötü, ekonomik bakımdan tatmin edici değil, itibarları düşmüş ve şiddete uğruyorlar. Bu dört neden gençlerin tercihlerine yansıyor” dedi.