Yoğurt, birçok kişinin günlük diyetinin ayrılmaz bir parçasıdır ve masalarımızın olmazsa olmazıdır. Zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde sağlığımıza birçok yararı bulunmaktadır. Yoğurt hakkında duyduğumuz bazı iddialar ise, doğruluğunu sorgulamamıza neden oluyor. İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile bu konuyu ve yoğurt hakkında duyduğumuz mitleri ve gerçekleri tartıştık.

Yoğurt, kemikleri güçlendirmekten uzun ömre, diyabet riskini azaltmaktan market yoğurtlarının sağlık üzerindeki etkilerine kadar birçok konuda faydalı olduğu söylenir. Ancak bu iddiaların ne kadarı gerçek?

Örneğin, Kafkas halklarının uzun ömürlerinin sırrının yoğurt tüketimine bağlı olduğu yıllardır bir inanıştır. 100 yaşını aşmış birçok insan, sağlıklı yaşamlarını yoğurt tüketimine atfeder. Bu, ‘yoğurt yiyen uzun yaşar’ mitinin bir örneğidir.

Son zamanlarda ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), yoğurt üreticilerinin ürün ambalajları ve reklamlarında yoğurdun diyabet riskini azaltabileceğini belirtebileceklerini açıkladı.

YOĞURT YİYENİN ÖMRÜ UZAR MI?

İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ, bu soruya yapılan bir araştırmanın sonuçlarıyla yanıt veriyor:

“ABD’de 82,348 kadın ve 40,278 erkek üzerinde yapılan bir çalışmada, 1980’den 2012’ye kadar kadınlar ve 1986’dan 2012’ye kadar erkekler takip edildi. Araştırma sonuçlarına göre, düzenli yoğurt tüketimi, kadınlar arasında uzun ömürle ilişkilendirildi. Ayrıca, günde bir porsiyon yoğurdu fındık veya tam tahıllarla değiştirmenin, kadınlarda ölüm riskini azalttığı; buna karşın yoğurt yerine kırmızı et, işlenmiş et, süt veya diğer süt ürünleri tüketmenin ise ölüm oranını artırdığı bulundu.”

Karadağ, yoğurt tüketiminin ölüm oranı üzerindeki olumlu etkilerinin, bağırsak florasını iyileştirmesi ve kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyum, magnezyum, selenyum ve çinko gibi antioksidan mineralleri içermesiyle ilişkili olduğunu belirtiyor. Ayrıca, ilave şeker ve aroma içermeyen ev yapımı yoğurdun, uzun ömür açısından en sağlıklı seçenek olduğunu vurguluyor.