İnsanlık, zamanda yolculuk fikrini uzun süredir hayal ediyor. Amerikalı fizikçi Ronald Mallett, bu konseptin gerçek olabileceğini öne sürdü ve bu iddiasıyla bilim dünyasında dikkat çekti. Konu hakkında ünlü jeolog Celal Şengör de görüşlerini paylaştı.

Ronald Mallett, Connecticut Üniversitesi’nde 1975’ten beri görev yapan astrofizikçi, zamanda yolculuk konusunda yaptığı çalışmalarla tanınıyor ve zaman yolculuğu denklemini çözdüğünü iddia ediyor.

Zamanda Yolculuk Mümkün mü?

78 yaşındaki parçacık fizikçisi Mallett, Earth.com ile yaptığı röportajda, Albert Einstein’ın kara delik teorileri üzerine yıllarca çalıştığını ve bir hastane döneminde zaman yolculuğu denklemini çözdüğünü belirtti. Babasını kaybettikten sonra zamanda yolculuk konusuna ilgi duyan Mallett, H.G. Wells’in ‘Zaman Makinesi’ kitabından ilham aldığını ifade etti.

Mallett’ın sözleri şöyle:

“Kara delikler, zamanda geriye gitmemizi sağlayabilecek zaman döngüleri yaratabilir. Zaman makinesi konseptim, yerçekimini manipüle edebilecek ‘yoğun ve sürekli dönen bir ışık huzmesi’ üzerine kurulu. Bu cihaz, kara deliklerin uzay-zamanı nasıl bozduğunu taklit edecek bir lazer halkası kullanacak. Örneğin, bir fincan kahveyi karıştırdığınızda oluşan girdap, dönen bir kara deliğin uzay-zaman üzerindeki etkisine benzer. Ancak, zamanda yolculuk yapabilmek için galaktik ölçekte enerji gerekecek ve bu teknolojinin ne zaman gerçekleşeceği belirsiz.”

Celal Şengör’ün Görüşleri

Jeolog Celal Şengör, geçmişte bir bilim programında zamanda yolculuk hakkında şunları söyledi: “Eğer ışıktan daha hızlı hareket edersen, geçmişi görebilirsin. Işık hızına yaklaşırsan, geleceğe gidebilirsin. Ancak geçmişi yaşayıp değiştirmek mümkün değil. ‘Hafıza prensibi’ dediğim bir kavram var; bu değiştirilemez. Dinozorları görebilirsin, ancak onlarla etkileşime geçemezsin. Işıktan hızlı hareket ederek, dinozorların zamanından gelen ışığı gözlemleyebilirsin, ancak o döneme ait bir dünyaya adım atamazsın.”