Araç sigortasını yenilemek istediğinizde Sigortayeri’nden zorunlu trafik sigortası teklif alarak işlemleri hızlıca tamamlayabilirsiniz. Trafik sigortası teklif alarak ilerlediğiniz bu süreçte dikkat etmeniz gereken noktalar bulunur.

Araç sigortası yasal bir zorunluluk olmak ile birlikte araç sahiplerinin trafikte daha rahat yolculuk yapmalarını amaçlamaktadır. Kara yolu taşıtlarının genelini kapsayan poliçe "zorunlu trafik sigortası" olarak kanunda yerini alır. Bu doğrultuda trafiğe çıkan tüm sürücülerin yaptırması zorunludur.

Araç sigortası, yolculuk halinde meydana gelebilecek kazalarda karşı tarafta oluşan maddi ve manevi hasarı karşılamakla birlikte tüm bu süreçte sizin yanınızda olmayı taahhüt eder. Poliçenizi yaptırmadan önce Sigotayeri’nden araba sigortası teklif alarak, fiyat karşılaştırması yapmanız size avantaj sağlar.

Araç Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Araç sigortanızı yaptıracağınızda dikkat etmeniz gereken en önemli konu poliçe olmalıdır. Bu doğrultuda;

  • Teklif almak istediğiniz firmalara doğru ve istenilen tüm bilgileri vermelisiniz. Bununla birlikte özellikle istediğiniz detaylar varsa bunları da önceden bildirmeniz poliçenizin size en uygun şekilde ve hızla hazırlanmasını sağlar.

  • Poliçede tüm sayfalar dikkatle okunmalı ve akla takılan her nokta yetkili kişilere sorularak netleştirilmelidir. Hasarsızlık indirimi araç sahiplerinin genellikle üzerinde durmadığı ancak ciddi maddi kazanç sağlamaya sebep olacak bir konudur. Aracınız hiç kaza yapmamış ise indirim sayesinde ödeyeceğiniz poliçe primi azalır hatta herhangi bir kazaya dahil olmama süreniz uzadıkça uygulanacak hasarsızlık indirimi miktarı da artar.

  • Araç sigortasının geçerliliği 1 yıldır. Her yıl yenilenmesi gerekmektedir. Bu nedenle poliçenin başlangıç ve bitiş tarihine dikkat edilmeli, yenilenme tarihi atlanmamalıdır. Yenilenmeme durumunda para cezası ve hatta trafikten men edilme cezası ile karşı karşıya kalınabilir. Trafikten men edilmesi halinde çok zor ve uzun prosedürler karşımıza çıkar.

  • Yeni alınan araçlar için ise bu süreç biraz daha farklı ilerlemektedir. Alınan araç sıfır bir aracın poliçesi 15 gün içerisinde yaptırılmak zorundadır. Araç ikinci el ise eski poliçe 15 gün daha geçerlidir. 15 günün sonunda poliçe mutlaka yeniden yaptırılmalıdır.

Trafik Sigortası Fiyatları Neden Değişkenlik Gösterir?

Araba sigortası fiyatları hesaplanırken aracın markası, modeli ve yaşının yanı sıra sürücünün yaşı, cinsiyeti, araç kullanım süresi ve geçmiş hasar kayıtları da önemlidir. Araç sigortası fiyatlandırma sürecinde şehrin kaza risk oranı da çok önemlidir. Tüm kriterler değerlendirildikten sonra poliçeniz için en uygun prim tutarı belirlenir.

Araç Sigortasının Araç Sahibine Kazandırdıkları

Araç sigortanız varsa ve bir kazaya karışmışsanız kusurlu olmanız halinde bile endişelenmenize gerek kalmaz. Karşı tarafta meydana gelen maddi hasarlarla birlikte oluşan bedensel hasarlar da poliçe kapsamında ele alınır. Kısaca özetlemek gerekirse kaza halinde kusurlu da olsa araç sahibinin ödemekle mükellef olduğu tüm masraflar kabahat oranı dikkate alınarak poliçe kapsamında ödenir.

Herhangi bir trafik denetiminde aracınızın poliçesinin bittiği yetkililerce tespit edilirse cezai işlem uygulanır. Zorunlu araç sigortası kapsamına giren konular ise aşağıdaki gibidir;

  • Kaza sonucu karşı tarafın maddi ve manevi masraflarını karşılamak

  • Üçüncü kişilere ait mallara (ev, araba, dükkan v.b) verilen hasarı maddi olarak karşılamak

    Suç örgütlerinden ele geçirilen araçlar emniyete verildi Suç örgütlerinden ele geçirilen araçlar emniyete verildi
  • Kasıtlı olmayıp kamu malına zarar vermek durumunda oluşan hasarı karşılamak

  • Yaralıların masraflarını karşılamak

  • Kazanın sebep olduğu vefat durumunda defin masraflarını işlemlerini üstlenmek ayrıca vefat eden kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişilerin masraflarını karşılamak

  • Kazadan sonra çalışamaz duruma gelen kişilerin geçici veya daimi süreli hem kendi hem de bakmakla yükümlü olduğu kişilerin tüm giderlerini karşılamak

  • Dava açılması halinde avukatlık ücretini karşılamak

Her anınızda yanınızda olacak müşteri temsilcileri eşliğinde, ihtiyaçlarınızın tam anlamıyla karşılanacağı bütçe dostu zorunlu araç sigortası poliçeniz için Sigortayeri’ni ziyaret ediniz. Sigortayeri değerli araç sahipleri için sektörde en uygun ve hep destek anlayışıyla hizmet vermektedir.

Yenilemek ve ya da ilk kez yaptırmak için Sigortayeri’nden ‘araç sigortası teklif al’ talebinde bulunarak yolunuzda güvenle ilerleyebilirsiniz.

Editör: İsmail Türk